Zwangerschap na borstkanker bij jonge BRCA-dragers.
Uit de resultaten van een wereldwijde studie blijkt dat 1 op de 5 jonge BRCA-dragers binnen 10 jaar na de diagnose borstkanker zwanger werd. Ook was zwangerschap na borstkanker in deze populatie niet geassocieerd met een lagere ziektevrije overleving.
In deze internationale retrospectieve cohortstudie werd de cumulatieve incidentie van zwangerschap onderzocht, evenals de ziektevrije overleving bij vrouwen die op een leeftijd ≤ 40 jaar de diagnose invasieve borstkanker kregen en drager zijn van pathogene kiembaanvarianten in BRCA1 en/of BRCA2. De studiepopulatie omvatte 4.732 BRCA-dragers die tussen januari 2000 en december 2020 in 78 deelnemende centra wereldwijd de diagnose borstkanker kregen. De laatste bevalling vond plaats op 7 oktober 2022, en de laatste follow-up was op 20 februari 2023. Primaire eindpunten waren de cumulatieve incidentie van zwangerschap na borstkanker en de ziektevrije overleving. Secundaire eindpunten waren borstkankerspecifieke en totale overleving, en foetale en obstetrische uitkomsten.
Van de 4.732 deelnemers hadden er 659 ten minste 1 zwangerschap na borstkanker. De cumulatieve incidentie van zwangerschap na 10 jaar was 22%, met een mediane tijd van 3,5 jaar tussen de diagnose borstkanker en conceptie. Onder de 659 patiënten met een zwangerschap had 6,9% een geïnduceerde abortus en 9,7% een miskraam. Van de 517 patiënten met een voltooide zwangerschap beviel 91% na ≥ 37 weken en kreeg 10,4% een tweeling. Onder de 470 baby’s bij wie informatie beschikbaar was over zwangerschapscomplicaties had 0,9% aangeboren afwijkingen. De mediane follow-up was 7,8 jaar, waarbij geen significant verschil in ziektevrije overleving werd waargenomen tussen patiënten met of zonder zwangerschap na borstkanker (HR 0,99). Patiënten die zwanger werden, hadden een significant betere borstkankerspecifieke en totale overleving.
Bron: www.mednet.nl/nieuws