Zuyderland zoekt naar betrouwbaar alternatief MRI voor borstkanker.

15-10-2024 09:40

 

 

Auteur: Maurice de Heus - 1nieuws.nl/nieuws

 

 

Screening op borstkanker

Screening op borstkanker.

Foto: iStock

 

 

 

 

Is een mammografie met contrastvloeistof net zo betrouwbaar als een MRI? Het Zuyderland doet onderzoek naar borstkankerdiagnoses bij vrouwen met dicht borstklierweefsel.


Want bij die vrouwen ziet een MRI mogelijke tumoren over het hoofd.

 

 

Onderzoek:

Zuyderland, het MUMC+, Laurentius ziekenhuis en AMC publiceerden recentelijk een onderzoek naar de nauwkeurigheid van een mammografie met contrastvloeistof bij vrouwen die na een screening bij het bevolkingsonderzoek borstkanker werden doorverwezen. "Door gebruik te maken van contrast-versterkte mammografie in deze groep vrouwen hebben we aangetoond even nauwkeurig te zijn, maar efficiënter te werken", aldus Marc Lobbes, borstradioloog van het Zuyderland Medisch Centrum.

 

 

Noodkreet radiologen:

De discussie rond de diagnose van borstkanker bij vrouwen met dicht borstklierweefsel volgt op een noodkreet van de Nederlandse Vereniging voor Radiologie. De NVvR pleit voor snelle aanvullende MRI-scan voor vrouwen met dicht borstklierweefsel, 'omdat die echt werkt.' Ongeveer een op de twaalf vrouwen heeft dicht borstklierweefsel, waarbij er relatief veel klierweefsel in de borst zit en weinig vet. Volgens de NVvR worden tumoren bij deze groep vrouwen vaak gemist, omdat ze veel slechter te zien zijn op een normale mammografie. "Dat is extra bezwaarlijk, omdat deze vrouwen tot twee keer zo veel kans op borstkanker hebben. Nu gaan er vrouwen dood omdat we niets doen", aldus Wouter Veldhuis van de NVvR tegen de NOS.

 

Ministerie:

Het Ministerie van Volksgezondheid besloot eerder om geen standaard aanvullende MRI-scan uit te voeren bij deze groep vrouwen, nadat de Gezondheidsraad concludeerde dat er te weinig capaciteit is om de MRI's te kunnen uitvoeren. Ook worden vrouwen niet standaard geïnformeerd over het feit dat ze dicht borstklierweefsel hebben en daarmee een grotere kans op borstkanker, zo bleek uit een brief van staatssecretaris Karremans.

 

 

Onderzoek:

Het Zuyderland start binnenkort met andere ziekenhuizen een groot project in de borstkankerscreening. "Daarbij kijken we naar de MRI in een verkort protocol, zodat we sneller en efficiënter kunnen werken", zo vertelt borstradioloog Marc Lobbes. "Dat willen we vergelijken met de contrastmammografie. Om te kijken wat de beste methode is om aan te bieden. Idealiter zou ik beide onderzoeken willen aanbieden als ze even goed zijn. Dan hebben we iets te kiezen".


De Nederlandse Vereniging voor Radiologie wil niet wachten op de uitkomsten van nieuw onderzoek, maar nu al besluiten tot een aanvullende MRI-scan voor vrouwen met dicht borstklierweefsel.

 


Mammografie met contrastvloeistof:

Marc Lobbes verwacht dat de resultaten van het onderzoek naar het gebruik van een mammografie met contrastvloeistof positief zullen zijn. "We weten uit ervaring dat het de nauwkeurigheid verhoogt van de diagnose van vrouwen met dicht borstklierweefsel. We weten dat het vergelijkbare resultaten zou kunnen halen met de MRI, maar dat is gebaseerd op hele kleine studies. Helaas kunnen we het nog niet standaard aanbieden bij deze groep vrouwen, omdat we veel grotere groepen moeten onderzoeken of die eerste veelbelovende resultaten ook herhaalbaar zijn. Dat willen we nu doen."

 

 

Kosten:

De discussie over de diagnostiek geeft vooral aan hoezeer behandeltrajecten en financiële afwegingen met elkaar verbonden zijn.. In het rapport Kiezen voor Houdbare Zorg constateerde de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid al dat de kostenstijging in de zorg onhoudbaar is. De praktische uitwerking van die doelmatigheidskeuzes manifesteren zich in het dossier over borstkankerdiagnoses rechtstreeks op de werkvloer.


"De mammografie met contrastvloeistof is een derde goedkoper dan een MRI-scan", zo weet Marc Lobbes. "We proberen als arts de best mogelijke zorg te bieden, maar we proberen dat ook te bereiken met de inzet van zo min mogelijk middelen", aldus de borstradioloog. "Of onze eerste verantwoordelijkheid niet bij de patiënt ligt in plaats van de zorgverzekeraar? Ik vind het verantwoord. Ik zeg wel dat het goedkoper is, maar dat mag natuurlijk nooit ten koste gaan van de nauwkeurigheid van het onderzoek. We willen minimaal dezelfde nauwkeurigheid behalen ten opzichte van de methode die we al jaren gebruiken. Liefst methodes ontwikkelen die nog beter zijn. Als ze even goed zijn, dan willen we ook kijken dat ze goedkoper zijn. Daar profiteert iedereen uiteindelijk van."

 

 

 

Bron: www.l1nieuws.nl