Zorginstituut: medicijn abemaciclib heeft geen meerwaarde bij vroege borstkanker.

17-04-2025 17:31

 

 

Logo Zorginstituut Nederland | Rijksoverheid, link naar homepage van Zorginstituut Nederland

 

 

Zorginstituut Nederland komt tot dezelfde conclusie na herbeoordeling: er is geen plek voor het medicijn abemaciclib (Verzenios®) in de behandeling van patiënten met vroege, niet-uitgezaaide borstkanker. Behandeling met abemaciclib leidt niet tot een hogere overlevingskans, maar geeft wel bijwerkingen. Het Zorginstituut adviseert minister Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om het medicijn niet op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering. Ook artsen zien geen meerwaarde in de behandeling.

 

 

Op de foto staat op de achtergrond een vrouw die een scan van haar borst laat maken. En op de voorgrond een zorgprofessional die de scan bekijkt op een scherm.

Beeld: ANP.

 

 

 

Geen hogere overlevingskans, wel bijwerkingen:

Het Zorginstituut concludeert dat abemaciclib niet in aanmerking komt voor vergoeding uit het basispakket van de zorgverzekering als aanvullende behandeling voor bepaalde borstkanker. Wetenschappelijk onderzoek toont niet aan dat het toevoegen van abemaciclib aan de standaardbehandeling leidt tot langere overleving of betere kwaliteit van leven voor mensen met HR+/HER2-, klierpositieve, vroege borstkanker met een hoog risico op terugkeer van de ziekte. Wel kregen patiënten vaker last van bijwerkingen, zoals ernstige infecties en ernstige diarree. 

 

Ook Nederlandse artsen zien geen meerwaarde in de aanvullende behandeling met abemaciclib. De Commissie ter Beoordeling van Oncologische Middelen (cieBOM) van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) heeft negatief geadviseerd over abemaciclib. Nationaal Borstkankeroverleg Nederland (NABON) is het eens met dit advies. Zij hebben abemaciclib niet opgenomen in de Nederlandse behandelrichtlijnen. Dat betekent dat borstkankerartsen hun patiënten niet zullen behandelen met abemaciclib.

 

 

Medische behoefte aan aanvullende behandeling:

Jaarlijks krijgen ongeveer 10.000 mensen te horen dat ze niet-uitgezaaide HR+/HER2- borstkanker hebben. Veel van deze mensen hebben een goede levensverwachting. Zij zijn voldoende geholpen met bestaande behandelingen die al vergoed worden. Waaronder een operatie, chemotherapie en eventueel radiotherapie. Ongeveer 13% van deze mensen heeft bij diagnose een hoog risico op terugkeer van de ziekte. Zij zijn niet altijd voldoende geholpen met de bestaande behandelingen. Van hen is 10 jaar na diagnose ongeveer 1 op de 3 overleden. Voor deze patiënten is er behoefte aan een betere of aanvullende behandeling die de overlevingskans verhoogt. Maar behandeling met abemaciclib slaagt hier niet in.

 

 

Herbeoordeling na uitspraak van rechter:

Na een herbeoordeling van abemaciclib komt het Zorginstituut tot dezelfde conclusie als in de eerste beoordeling in december 2023: abemaciclib biedt geen meerwaarde voor patiënten. De herbeoordeling volgt na een kort geding van de fabrikant tegen het Zorginstituut. De rechter concludeerde in juni 2024 dat het Zorginstituut onderdelen van het eerste pakketadvies onvoldoende had onderbouwd. Het Zorginstituut is niet in hoger beroep gegaan tegen dit vonnis en heeft een volledige herbeoordeling gedaan met een ander beoordelingsteam. In de herbeoordeling heeft het Zorginstituut uitgebreid toegelicht welke richtlijnen en criteria gebruikt zijn en waarom het Zorginstituut vindt dat de fabrikant onvoldoende onderbouwd heeft dat abemaciclib meerwaarde heeft. De Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) van onafhankelijke experts is het eens met de herbeoordeling.

 

 

Over Zorginstituut Nederland:

Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Zorginstituut Nederland is een overheidsorganisatie met als belangrijkste taak het samenstellen van het basispakket van de zorgverzekering. Hierbij maken we ingewikkelde, maar noodzakelijke keuzes om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland goede zorg kan krijgen. Nu en in de toekomst

 

 

 

Bron: www.zorginstituutnederland.nl/actueel/nieuws