Zorginstituut: borstkankermedicijn pembrolizumab vergroot overlevingskans.
Jonge vrouwen met bepaalde borstkanker hebben een hogere overlevingskans als ze, naast hun operatie, behandeld worden met de immunotherapie pembrolizumab (Keytruda®). Zorginstituut Nederland concludeert in een herbeoordeling dat het medicijn voortaan vergoed kan worden door zorgverzekeraars. Het gaat om een behandeling van patiënten met triple-negatieve borstkanker en een hoog risico op terugkeer van de ziekte. Omdat er nog onduidelijkheden zijn over het precieze effect van de behandeling, ondersteunt het Zorginstituut vervolgonderzoek van borstkankerartsen.
Beeld: ANP.
Nieuwe data: vrouwen hebben hogere overlevingskans:
Ongeveer 15% van alle vrouwen met borstkanker heeft de triple-negatieve vorm (TNBC) en een hoog risico op terugkeer van de ziekte. Het gaat vaak om relatief jonge vrouwen. Op dit moment bestaat de standaardbehandeling voor hen uit een combinatie van chemotherapie, gevolgd door een operatie en actieve controles of een nabehandeling met het medicijn capecitabine. De behandeling met pembrolizumab bestaat uit een medicatiekuur vóór de operatie om alvast het afweersysteem te stimuleren de kankercellen aan te vallen en een medicatiekuur ná de operatie om de kans op terugkeer van de ziekte te verkleinen. De voor- en nabehandeling samen noemen we een perioperatieve behandeling.
Op basis van nieuwe onderzoeksgegevens van de fabrikant concludeert het Zorginstituut dat pembrolizumab aantoonbare meerwaarde heeft voor patiënten. In een eerdere beoordeling uit 2024 was er nog geen aantoonbare meerwaarde vast te stellen. De nieuwe gegevens laten een hogere overlevingskans zien. Zonder toevoeging van pembrolizumab aan de behandeling overlijdt in het onderzoek ongeveer 22% van de patiënten binnen 6 jaar. Met toevoeging van pembrolizumab daalt het aantal vrouwen dat overlijdt naar 15%. Deze percentages liggen mogelijk anders voor de Nederlandse patiënten, omdat patiënten hier een andere standaardbehandeling ontvangen dan de patiënten uit het onderzoek.
Na succesvolle operatie geen nabehandeling pembrolizumab:
Borstkankerartsen hebben het standpunt ingenomen om geen nabehandeling met pembrolizumab in te zetten voor patiënten bij wie de borstkanker bijna compleet verdwenen is na een succesvolle operatie. Voor deze patiënten is het risico dat de kanker terugkeert laag, terwijl een behandeling belastend is en nooit zonder bijwerkingen. Bovendien zijn er steeds meer aanwijzingen dat voorbehandeling met pembrolizumab effectiever is dan nabehandeling. Het Zorginstituut ondersteunt het standpunt om deze patiënten met een laag risico op terugkeer niet na te behandelen. Zo worden onnodige kosten, langere behandeling met bijwerkingen voor patiënten en inzet van schaars zorgpersoneel voorkomen.
Nieuw onderzoek moet meer duidelijkheid geven over gezondheidswinst:
Hoewel het bewijs is geleverd dat een peri-operatieve behandeling met pembrolizumab werkt voor vrouwen met triple-negatieve borstkanker, is het door de opzet van de huidige studie van de fabrikant nog onbekend in hoeverre de voor- of nabehandeling los van elkaar bijdragen aan een hogere overlevingskans voor patiënten. Het is ook niet duidelijk hoe de behandeling zich verhoudt tot de Nederlandse standaard nabehandeling. Om meer passende zorg mogelijk te maken, is het belangrijk dat hierover meer kennis komt. Daarom ondersteunt het Zorginstituut het plan van borstkankerartsen om dit verder te onderzoeken.
Over Zorginstituut Nederland:
Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Zorginstituut Nederland is een overheidsorganisatie met als belangrijkste taak het samenstellen van het basispakket van de zorgverzekering. Hierbij maken we ingewikkelde, maar noodzakelijke keuzes om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland goede zorg kan krijgen. Nu en in de toekomst.
Bron: www.zorginstituutnederland.nl/actueel/nieuws