Zijn gebrande koffiebonen kankerverwekkend ?

12-08-2019 16:52




Voeding en Kanker info - Koffiebonen

koffiebonen.



Nee, koffie van gebrande koffiebonen is niet kankerverwekkend. Soms wordt dit wel gedacht vanwege de stof acrylamide die ontstaat bij het verbanden van koffiebonen. Acrylamide zou de kans op kanker vergroten. Maar er is geen bewijs dat bij een normaal gebruik van koffie (ongeveer 5 koppen per dag) mensen meer kans op kanker hebben.


Het drinken van koffie lijkt zelfs mogelijk te beschermen tegen het krijgen van bepaalde soorten kanker. Maar meer onderzoek is nodig om dit beter te begrijpen.



Acrylamide in koffiebonen.

Geroosterde koffiebonen bevatten acrylamide. Acrylamide is een stof die ontstaat bij verhitting en die in een hoge dosis kankerverwekkend kan zijn. Tijdens het branden van koffiebonen stijgt in eerste instantie de hoeveelheid acrylamide. Vanaf twee minuten branden neemt de hoeveelheid acrylamide weer af. Het is onbekend waarom de acrylamide weer daalt tijdens dit proces. De gebruikelijke brandtijd van koffie (roostertijd) is medium roast en duurt drie minuten. Medium roast koffiebonen bevatten ongeveer 200 microgram acrylamide per kilo koffiebonen. Een kopje koffie bevat 1,25 - 2,5 microgram acrylamide per kop van 125 ml.


Wat blijkt uit onderzoek?

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) schrijft in een rapport dat de inname van acrylamide via de voeding de kans op het ontwikkelen van kanker bij mensen mogelijk kan vergroten. Onderzoeken bij dieren laten namelijk zien dat acrylamide kankerverwekkend kan zijn voor muizen en ratten.


Maar er is nog weinig onderzoek gedaan naar acrylamide bij mensen. In de beschikbare wetenschappelijke literatuur is onduidelijk welke hoeveelheid acrylamide kankerverwekkend kan zijn bij mensen. Er wordt een onderscheid gemaakt in een lage en hoge inname van de stof. Met vijf kopjes koffie per dag krijgen we 6,25 - 12,5 microgram acrylamide binnen, afhankelijk van de koffiesoort. Dit is een lage hoeveelheid.


Beschermend effect van koffie:

Uit onderzoek blijkt dat het drinken van koffie kan beschermen tegen het krijgen van baarmoeder- en leverkanker. Maar er zijn nog veel vragen hierover. Bijvoorbeeld over de hoeveelheid koffie en de zetwijze. Ook moeten wij rekening houden met andere vormen van kanker en andere ziektes voordat wij een aanbeveling over koffie kunnen opstellen.


Koffie tijdens de behandeling:

Als je een behandeling tegen kanker ondergaat, kun je koffie blijven drinken. Een veelvoorkomend verschijnsel is wel dat koffie dan niet meer goed smaakt. Omdat koffie een stimulerend effect heeft op de darmwerking is het soms ook nuttig om minder koffie te drinken als je last hebt van diarree.


Lees ook:

Is aangebrande en verkoolde voeding kankerverwekkend? 



Bron: www.voedingenkankerinfo.nl