Zijn biologische producten beter bij kanker?

12-10-2016 17:04


Groenten en fruit biologisch


Nee, biologische producten zijn niet beter bij kanker.


Biologische producten zijn producten die milieu- en diervriendelijk geproduceerd zijn zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Steeds meer mensen kiezen voor biologische producten met het idee dat dit beter voor het milieu is.

Ook kiezen mensen hiervoor omdat de dieren een beter leven hebben gehad. Dit zijn goede motivaties om biologische producten te kopen.


Geen relatie biologisch en kanker:

Onderzoek heeft niet aangetoond dat biologische producten de kans op het krijgen van kanker verkleinen. In een studie in Groot-Brittannië onder vrouwen werd geen verband gevonden tussen het eten van biologisch voedsel en het ontstaan van kanker. Vrouwen die biologische producten aten, hadden een even grote kans op het krijgen van kanker als vrouwen die niet-biologisch geteelde producten aten.


Ook bij kankerpatiënten is niet aangetoond dat biologische producten het herstel beter bevorderen of bijwerkingen verminderen. Er is ook geen bewijs dat biologische producten de kans op het opnieuw krijgen van kanker verkleinen.

EU biologisch keurmerk

Europees biologisch keurmerk:

Alle biologische producten die in Europa zijn geproduceerd dragen verplicht het Europees biologisch keurmerk. Daarnaast kunnen deze producten het EKO-keurmerk dragen. Het Europees biologisch keurmerk laat zien dat dit product voldoet aan de Europese regels voor biologische landbouw.


Meer voedingsstoffen?

Er zijn maar weinig goede studies gedaan naar het effect van biologische voedingsmiddelen op de gezondheid. Een onderzoek uit 2010 vond geen verschil tussen gezondheidseffecten van reguliere en biologische producten. Ze waren niet veiliger, maar ook niet minder veilig. Een grote overzichtsstudie uit 2014 die alle tot dan toe verschenen publicaties over biologisch voedsel samenvat, heeft gekeken naar de hoeveelheid voedingsstoffen in biologische producten. Zij vonden dat biologische fruit meer antioxidanten bevatte dan regulier fruit, terwijl dat voor groenten niet overduidelijk was. Twee overzichtsstudies uit 2016 over zuivel en vlees laten zien dat de samenstelling anders is bij biologische producten ten opzichte van de reguliere producten.  Biologisch vlees bevat meer omega-3-vetzuren en meer meervoudig onverzadigde vetzuren tov regulier vlees. Biologische melk was rijker aan PUFA en omega-3 vetzuren, bevatte meer alfa-tocopherol en ijzer, maar had lagere jodium en selenium concentraties dan reguliere melk.


Als we echter kijken naar hoeveel vlees en melk gebruikt wordt, en de hoeveelheden omega-3-vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren die de biologische producten bevatten, maakt dit weinig verschil op de totale voeding. Het vervangen van hard bakvet door bijvoorbeeld 1 eetlepel olijfolie  levert evenveel omega-3 op als de dagelijks geconsumeerde hoeveelheid varkensvlees of rundvlees in dit onderzoek. Ook 1x per week vlees vervangen door vette vis zorgt voor meer omega-3 vetzuren dan als er gekozen zou worden voor biologisch vlees in plaats van het reguliere vlees. Wel bevatten biologische producten minder pesticiden en minder antibiotica dan de reguliere producten, maar dat heeft geen aantoonbare invloed op de gezondheid. Er is overigens controle op alle (niet-biologische) producten zodat de mogelijke aanwezigheid van pesticiden en antibiotica binnen veilige grenzen blijft.


Op dit moment zijn er geen wetenschappelijke bewijzen dat biologische producten beter tegen kanker beschermen dan gewone producten. Ook is niets bekend over een mogelijk effect van biologische producten op het verloop van de ziekte wanneer iemand kanker heeft.


Bron: www.voedingenkankerinfo.nl