Ziekenhuis Vitaz in Sint-Niklaas organiseert rondleidingen op dienst oncologie:"Duidelijk nood aan informatie over de ziekte en de behandelingen".
Auteur: radio2, Sandra Stacius
In het Vitaz ziekenhuis in Sint-Niklaas kunnen geïnteresseerden een rondleiding krijgen op dienst oncologie.
Foto: Yannick Joos.
Het ziekenhuis Vitaz in Sint-Niklaas te België wil met rondleidingen mensen bewust maken en informeren over kanker. Tijdens de rondleiding krijgen de bezoekers ook informatie over de ziekte en ook welke signalen in en aan het lichaam ze best niet negeren. De dienst oncologie wil ook tonen hoe kankerpatiënten in het ziekenhuis behandeld worden.
De dienst oncologie in het Vitaz ziekenhuis bestaat bijna 30 jaar. En het ziekenhuis wil aan patiënten en mensen die niet geconfronteerd zijn met kanker tonen hoe het ziekenhuis werkt rond de ziekte. Tijdens de rondleiding krijgen de bezoekers uitleg over de nieuwe technieken binnen de oncologie en hoe de patiënten behandeld worden.
Bezoekers krijgen te horen hoe het behandelingstraject loopt bij patiënten die geconfronteerd worden met kanker. "We hebben onze rondleidingen opgedeeld", zegt dokter Ines Deleu. "In België zijn borst- en huidkanker, darm- en longkanker en prostaatkanker de meest voorkomende kankers. De bezoekers kunnen dan ook aangeven over welk type kanker ze informatie willen. We tonen welke technieken we gebruiken en welke behandelingsmethoden er zijn. Daarnaast lichten we ook de nieuwste therapieën zoals vaccinatie- en immuuntherapie toe.”
Aangepaste kamer voor jongvolwassenen:
Nieuw op de dienst oncologie is de zogeheten AYA-kamer, waar jongvolwassenen die de diagnose krijgen, verblijven in een kamer die meer op hun maat is. “De noden van die doelgroep zijn veelal anders door bijvoorbeeld de levensfase waarin ze zitten”, benadrukt Deleu. “Hier kunnen ze bijvoorbeeld hun kinderen ontvangen, spelen op een Playstation of wat werken aan een bureau."
Dit is een unieke kans, ook onze familie bleef niet gespaard
Bezoekers Ilse en Johan.
"Net als velen zijn we ook in onze familie niet gespaard gebleven van kankerdiagnoses", vertellen Ilse en Johan uit Sint-Niklaas. "De unieke kans om de werking van oncologie eens met eigen ogen te kunnen bekijken, wilden we niet aan ons laten voorbijgaan. Het is best indrukwekkend om te zien wat hier allemaal kan, en maar goed ook. Vooral de robot die minutieus te werk gaat, blijft ons bij."
Bron: www.vrt.be