Ziekenhuis in 's werelds eerste proef met kankerhulpmiddel.
Michele Paduano - Gezondheidscorrespondent, BBC West Midlands.
Urologie-consultant Donald MacDonald zei dat de technologie "een absolute game-changer" was.
Foto: BBC.
Een ziekenhuis in Coventry beweert het eerste ter wereld te zijn dat een nieuwe scanner voor kankerpatiënten uitbreidt naar mensen die de ziekte in hun hoofd en nek hebben.
Het University Hospital Coventry voert een proef uit met een apparaat genaamd Aura-10. Hiermee wordt gecontroleerd of alle kanker bij patiënten is verwijderd terwijl ze nog op de operatietafel liggen.
Het is bovendien het eerste centrum in het Verenigd Koninkrijk dat de machine gebruikt voor de behandeling van prostaatkanker.
Artsen van de University Hospitals Coventry en Warwickshire NHS Trust geloven dat de technologie een 'game changer' kan zijn voor de verbetering van kankerzorg.
De Aura-10, een combinatie van een CT-scanner en een PET-scanner in een kleine mobiele unit, kan binnen 10 minuten submillimeterbeelden met een hoge resolutie van de kanker in een tumor maken.
Momenteel is het in de NHS zo dat een tumor na verwijdering naar een laboratorium moet worden gestuurd voor onderzoek. In Coventry duurt dit 4-5 weken.
De Aura-10 kan binnen 10 minuten beelden met een hoge resolutie van de kanker in een tumor produceren
Gary Walton, kaakchirurg bij het ziekenhuis, zei dat de machine in de toekomst de behoefte aan chemotherapie of radiotherapie voor patiënten zou kunnen verminderen.
Het apparaat werd voor het eerst gebruikt in oktober bij een patiënt met kaakkanker.
Donald MacDonald, uroloog bij het ziekenhuis, gebruikt de Aura-10 bij prostaatkankeroperaties.
Hij zei dat in ongeveer een kwart van de gevallen landelijk niet alle prostaatkanker werd verwijderd en dat patiënten radiotherapie moesten ondergaan om de rest te verwijderen zodra de uitslagen van het laboratorium binnen waren.
In nog eens een kwart van de gevallen was er volgens hem te veel weefsel verwijderd, wat zenuwschade kon veroorzaken, waardoor patiënten last konden krijgen van incontinentie.
De heer MacDonald zei dat hij er met de scanner zeker van kon zijn dat alle kanker was verwijderd. Hij voegde daaraan toe dat hij indien nodig nog een keer terug kon gaan en meer weefsel kon wegnemen, omdat de patiënt nog onder narcose was.
"Dit is een absolute gamechanger voor prostaatkankerchirurgie en kan Coventry tot een van de beste prostaatkankercentra ter wereld maken", aldus hij.
'Erg enthousiast over de resultaten'
Voor de operatie krijgt de patiënt Gallium68 toegediend, een milde radioactieve stof die door de tumor wordt opgenomen. Coventry is een van de weinige Britse centra met de technologie om Gallium68 te produceren.
Oludolapo Adesanya, klinisch leider voor nucleaire geneeskunde en hoofdonderzoeker van het onderzoek, zei dat het een jaar had geduurd om de regelgevingsprocedures op orde te krijgen en met het werk te kunnen beginnen, maar dat het de moeite waard was geweest.
De apparatuur kost ongeveer £ 250.000, maar het zou geld kunnen besparen, gezien het personeelstekort in de histopathologie en de waarschijnlijkheid dat er minder behoefte is aan verdere behandeling, aldus John Elliot, hoofd van de afdeling kankerzorg van het fonds.
Meneer Elliot gelooft ook dat het beter is voor patiënten.
"Dit is nog een proef en we zijn ongeveer halverwege, maar we zijn erg enthousiast over de resultaten. Ze lijken net zo goed te zijn als de pathologielabs en in de toekomst zou dit op veel meer gebieden van kankerzorg kunnen worden gebruikt", zei hij.
Volgens de stichting zijn veel ziekenhuizen, met name in Londen, geïnteresseerd in het werk dat in Coventry wordt gedaan en zou het ook door andere centra kunnen worden overgenomen.