Ziekenhuis aan de Stroom in Antwerpen leidt doorbraak in borstkankeronderzoek: 1.500 Belgische vrouwen mogelijk geholpen met extra immuuntherapie.

27-03-2025 12:25

 

 

Auteur: Junior Verhelst  - pzc.nl/antwerpen

 

 

Ziekenhuis aan de Stroom in Antwerpen leidt doorbraak in  borstkankeronderzoek: 1.500 Belgische vrouwen mogelijk geholpen met extra  immuuntherapie | Antwerpen | pzc.nl

Een internationale studie geleid door de Antwerpse patholoog dr. Roberto Salgado (Ziekenhuis aan de Stroom) over borstkanker. 

Foto: rv / ZAS.

 

 

 

 

Een internationale studie geleid door de Antwerpse patholoog dr. Roberto Salgado (Ziekenhuis aan de Stroom) toont aan dat immuuntherapie in combinatie met chemotherapie de kans op genezing bij hormoongevoelige borstkanker bijna kan verdubbelen. Jaarlijks zouden zo’n 1.500 Belgische vrouwen met deze vorm van kanker baat kunnen hebben bij de extra behandeling. “Als onderzoekers raden we vrouwen met dit type kanker aan om te praten met het team dat de behandeling uittekent.”

 

Hormoongevoelige borstkanker komt het vaakst voor: zeven op de tien vrouwen met borstkanker krijgen hiermee te maken. In de studie werd onderzocht wat het effect is van het toevoegen van immuuntherapie met het middel Nivolumab aan de standaard chemotherapie voorafgaand aan een operatie.

 

De resultaten zijn opmerkelijk: bij patiënten met een hoge aanwezigheid van immuuncellen in hun tumor verdween de tumor volledig bij maar liefst 70 procent van de gevallen. Zelfs zonder grote aanwezigheid van deze zogeheten TILs (Tumor Infiltrerende Lymfocyten) verdubbelde het genezingspercentage door het gebruik van immuuntherapie, van 14 à 20 procent tot 25 à 45 procent.

 

 

Patiënten zonder detecteerbare kankercellen:

“Als onderzoekers raden we vrouwen met dit type kanker aan om te praten met het team dat de behandeling uittekent. Het aantal patiënten waarbij de tumor volledig verdwijnt als er immuuntherapie (Nivolumab) wordt gegeven, stijgt aanzienlijk als de tumor veel immuuncellen heeft. Dit kan op een heel eenvoudige manier worden bepaald door de ​ pathologen die de tumor onderzoeken”, vertelt dr. Salgado.

 

“De vrouwen die met succes met immunotherapie zijn behandeld in het onderzoek zijn waarschijnlijk genezen. Hun tumor is verwijderd en de stalen van borst- en lymfeklierweefsel die op hetzelfde moment zijn verzameld vertonen ook geen detecteerbare kankercellen. Op lange termijn is opvolging wel nodig, kwestie van in de gaten te houden dat ze kankervrij blijven. Met deze ontdekking gaan we in de toekomst anders over de behandeling van dit type borstkanker denken” aldus dr. Salgado.

 

 

Vier jaar onderzoek:

De studie volgde 510 vrouwen gedurende vier jaar. Het ging telkens om patiënten met het meest voorkomende borstkankertype: hormoongevoelige borstkanker. De standaardbehandeling bestaat uit chemotherapie om de tumor te verkleinen voor hij operatief wordt verwijderd. Door Nivolumab toe te voegen, bleek die behandeling aanzienlijk effectiever.

 

De publicatie van de resultaten in Nature Medicine benadrukt de internationale relevantie van dit Belgisch meegeleide onderzoek. Elk jaar krijgen wereldwijd 2,3 miljoen vrouwen de diagnose borstkanker. Voor 70 procent van hen is dit onderzoek potentieel relevant. In België gaat het om ongeveer 1.500 vrouwen per jaar die mogelijk baat hebben bij deze nieuwe behandelstrategie.

 

 

 

Bron: www.pzc.nl