Zes reparateurs vrezen al jaren voor kanker na asbestbesmetting: straf voor leidinggevenden.

08-11-2024 17:05

 

 

Aueur: Eric Oosterom - ad.nl/rotterdam

 

 

Zes reparateurs vrezen al jaren voor kanker na asbestbesmetting: straf voor  leidinggevenden | Rotterdam | AD.nl

Uiteindelijk werd een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om de asbest te verwijderen. 

Foto: ANP

 

 

 

 

Alle alarmbellen hadden af moeten gaan. In plaats daarvan lieten leidinggevenden zes tunnelreparateurs dagenlang hakken in asbest. De rechter deelt nu taakstraffen en boetes uit.

 

De zaak draait om de reparatie van een leidingentunnel onder Rhoon. In het najaar van 2016 moesten reparateurs een lekkage zien op te lossen.

 

Op de vierde dag van de werkzaamheden stuitten de mannen op een onbekend materiaal in de naden. Het werk, dat ter hoogte van de Groene Kruisweg plaatsvond, werd direct stilgelegd. De leidinggevenden spraken daarna af om het materiaal te laten onderzoeken.

 

Maar een onderzoek? Dat bleef uit. In de tussentijd bleven de werknemers - slechts uitgerust met een mondkapje en veiligheidsbril - hakken. Toen een van hen naar de resultaten van het onderzoek vroeg, kreeg hij te horen dat het materiaal ‘gewoon een touwtje’ was.

 

Uiteindelijk besloot het lasbedrijf om het materiaal zelf maar te laten onderzoeken. Toen kwam een alarmerend bericht: het ‘touwtje’ bleek een asbestkoord.

 

 

Alle alarmbel­len hadden af moeten gaan

 
 
 
Extra onderzoek maakte duidelijk dat in de tunnel, die stamt uit 1974, sprake was van een ‘zeer heftige asbestbesmetting’. Sindsdien leven de werknemers in angst: asbest kan immers kanker veroorzaken.
 
 

Zwaarste straf: 60 uur taakstraf:

Vorige maand stonden onder meer de projectleiders van de aannemer en tunneleigenaar - Brabantse organisaties - terecht. Justitie vervolgde hen, omdat ze véél eerder hadden in moeten grijpen.

 

Dat vindt de rechter ook. Die stelt dat bij de mannen, allen verantwoordelijk voor de veiligheid van de werknemers, ‘alle alarmbellen af hadden moeten gaan’.
 

De projectleider die had verzuimd om het onderzoek in te stellen, krijgt met 60 uur taakstraf de zwaarste straf. Een andere leidinggevende is veroordeeld tot 40 uur taakstraf.

 

Het bedrijf dat de tunnel in eigendom heeft, krijgt een boete van 30.000 euro, waarvan 15.000 euro voorwaardelijk. De aannemer wordt eveneens beboet: 50.000 euro, waarvan 25.000 euro voorwaardelijk.
 

 

 

Bron: www.ad.nl