Zelftesten voor prostaatkanker: een kans, geen bedreiging.
Er is veel te doen rondom zelftesten voor prostaatkanker. Tijdens een recent interview op Radio 1 wees huisarts Bernard Leenstra op de beperkingen van zelftesten voor het meten van de PSA-waarde (Prostaat Specifiek Antigeen).
De Prostaatkankerstichting ziet zelftesten niet als een bedreiging, maar als een aanvulling. Ze kunnen bijdragen aan bewustwording en mannen aansporen om eerder actie te ondernemen bij een verhoogd risico op prostaatkanker. Wel is het belangrijk dat zelftesten goed gevalideerd zijn en voorzien van een duidelijke Nederlandstalige bijsluiter met informatie over de voor- en nadelen.
Bij de huisarts wordt de PSA-waarde niet alleen gemeten, maar ook geïnterpreteerd in de context van de patiënt. Dit is essentieel, omdat PSA-waarden met de leeftijd kunnen stijgen zonder dat dit hoeft te wijzen op prostaatkanker. Een huisarts stelt bovendien aanvullende vragen (anamnese) en kan vervolgonderzoek doen. De zelftest kent daarentegen slechts twee uitslagen: positief of negatief.
Jaarlijks overlijden er evenveel mannen aan prostaatkanker als vrouwen aan borstkanker. Daarom is vroegtijdige diagnose essentieel. Zelftesten kunnen hierin een laagdrempelig alternatief bieden en een eerste stap zijn naar verdere medische controle. Hoe eerder prostaatkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op een effectieve behandeling.
Bron: www.prostaatkankerstichting.nl