ZAS kan tumor 17% sneller analyseren door artificiële intelligentie: “Eén werkdag tijdswinst per onderzochte prostaattumor”.
Auteur: Annelin Marien - hln.be/antwerpen
Dankzij artificiële intelligentie (AI) hebben pathologen van Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) 17 procent sneller een eerste onderzoeksresultaat van een tumorstaal.
Foto: Lensmens.
Dankzij artificiële intelligentie (AI) hebben pathologen van Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) 17 procent sneller een eerste onderzoeksresultaat van een tumorstaal. Dat blijkt uit de evaluatie van 760 stalen van prostaattumoren van het Antwerpse Ziekenhuis aan de Stroom. Concreet betekent dit dat de patiënt en de behandelende artsen een werkdag sneller weten waar ze aan toe zijn.
Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker in België. In 2022 waren er 12.700 nieuwe gevallen. Prostaatkanker haalde daarmee borstkanker in, waarvan er jaarlijks meer dan 11.000 gevallen zijn. Deze twee vormen van kanker zijn samen goed voor bijna een derde van alle kankerdiagnoses, gevolgd door longkanker en dikkedarmkanker.
Het lab anatomo-pathologie van ZAS gebruikt sinds begin 2023 AI al voor de analyse van prostaat- en borsttumoren. Op termijn volgt software voor long-, blaas-, maag, huid, slokdarm en keeltumoren.
8,9 uur sneller:
Om de analyse van een tumor mét en zonder AI te vergelijken, evalueerde ZAS 760 prostaatstalen van de periode april tot en met juli in 2023 en 2024. Per onderzochte prostaattumor leverde het gebruik van AI een dag tijdswinst op. De enige voorwaarde was dat de pathologen goed hadden leren werken met de slimme software.
Eenmaal de patholoog de software in de vingers had, daalde de totale verwerkingstijd van een biopsie met zeventien procent. Dit betekent dat de patholoog 8,9 uur sneller een hoge zekerheid heeft over de diagnose van een tumor.
De Tekst gaat verder onder de Foto:
Dankzij artificiële intelligentie (AI) hebben pathologen van Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) 17 procent sneller een eerste onderzoeksresultaat van een tumorstaal.
Minder kosten voor overheid:
Dr. Frederik Deman, patholoog bij ZAS, vult aan: “Extra goed nieuws is dat de pathologen door AI minder bijkomende onderzoeken van het weefselstaal vragen. Dit leidt niet alleen tot lagere uitgaven voor de overheid (RIZIV) - die de medewerkers betaalt - maar verlaagt ook de werkdruk in het laboratorium. AI heeft heel wat voordelen voor de patiënten, de artsen en de laboratoriummedewerkers. Daarom hoop ik dat de overheid middelen zal voorzien om breed de AI-kaart te trekken.”