Weten wat er speelt in je eigen borstklierweefsel om borstkanker vroegtijdig te kunnen ontdekken? Onderteken de petitie.
Auteur: Ruth Smeets - libelle.nl/gezondheid
Beeld Getty Images.
Vrouwen zijn in Nederland wel baas in eigen buik, maar geen baas over eigen borsten. Dat is te lezen in een veelbesproken artikel van de Volkskrant, waaruit blijkt dat vrouwen met dicht borstweefsel niet op de hoogte worden gebracht van hun hogere risico op borstkanker. Een petitie wil hiermee korte metten maken.
De initiatiefnemers van de petitie willen dat vrouwen die deelnemen aan het bevolkingsonderzoek voor borstkanker - en die het willen weten - informatie krijgen over de dichtheid van hun borstklierweefsel, en dat zij aanvullend onderzoek krijgen aangeboden. Met 40.000 handtekeningen zal dit onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer belanden.
Alarmbellen:
Waarom dit nodig is? Omdat vrouwen met dicht borstklierweefsel meer kans hebben op onontdekte borstkanker. In het kort: vrouwenborsten bestaan uit vetweefsel en klierweefsel. Die verhouding verschilt per vrouw en heeft niets te maken met de grootte van de borsten. Op röntgenfoto’s is vetweefsel zwart, klierweefsel is wit en een tumor is ook wit. Hierdoor is een tumor goed zichtbaar bij vrouwen met overwegend vetweefsel, ‘als een wolkenpluk tegen een donkere lucht’, maar bij vrouwen met veel klierweefsel verdwijnt de tumor op de foto. Hierdoor blijft de kanker vaker onontdekt.
Het gaat hierbij om 72.000 vrouwen, ofwel acht procent van de vrouwen die gebruikmaken van het bevolkingsonderzoek. Extra verontrustend is dat juist deze vrouwen een twee keer zo hoge kans hebben op borstkanker.
Aanvullend onderzoek:
Hoog tijd dus voor aanvullend MRI-onderzoek voor deze vrouwen, waarmee kanker wél valt op te sporen, zou je denken. De Gezondheidsraad denkt daar anders over en stelt dit aanvullende onderzoek niet beschikbaar, omdat de voordelen nauwelijks zouden opwegen tegen de nadelen. Het wetenschappelijk adviesorgaan van de regering en het parlement liet aan de Volkskrant weten: “Met een MRI-scan wordt wel vaker kanker opgespoord waaraan ze (vrouwen, red.) anders mogelijk waren overleden, maar op zo’n scan zie je alle vlekjes. Bij 80 procent van de vrouwen die werden doorverwezen, bleek het vals alarm.”
Levens redden:
Artsen en patiënten zijn verbijsterd over deze beslissing en vinden dat vrouwen het recht hebben om te weten of ze zeer dicht borstklierweefsel hebben, waardoor borstkanker op de mammografie minder goed te detecteren is. Met deze kennis kunnen deze vrouwen eerder stappen ondernemen en dat kan levens redden. Wouter Veldhuis, radioloog op de borstkankerpoli van het UMC Utrecht, liet aan de krant weten: “Jaren onderzoek, overtuigende resultaten, maar de conclusies worden niet ingevoerd. Dit uitstel betekent honderden gemiste tumoren, en dat kost levens. Ik vind dat zo frustrerend.”
Ben je het hiermee eens en word jij ook boos van de schijnzekerheid die mammografie-onderzoek kan geven? En vind je dat vrouwen het recht hebben om bij het bevolkingsonderzoek te horen wat de dichtheid van hun eigen borstklierweefsel is en of ze extra risico lopen, zodat aanvullend onderzoek kan worden aangeboden? Onderteken dan de petitie. En een tip: stuur de link ook even door naar mensen in je omgeving, zodat verbetering snel een stap dichterbij is.
Ongeveer 1 op de 7 vrouwen krijgt in haar leven borstkanker. Vroege opsporing vergroot de kans op herstel aanzienlijk. Het is dan ook belangrijk om je borsten goed te leren kennen en te weten hoe je een zelfonderzoek doet. In onderstaande video legt dokter Rutger uit hoe je dit doet volgens ‘de regel van 3'.
Bron: www.libelle.nl