Wel of niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek?

01-03-2014 10:57

Ieder jaar doen ongeveer 500.000 vrouwen mee aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Met dit onderzoek kunnen we vroeg ontdekken of iemand een voorstadium of baarmoederhalskanker heeft.

U beslist zelf of u meedoet

U beslist zelf of u zich wilt laten onderzoeken. U kunt voor uzelf een afweging maken. De volgende punten kunnen u daarbij helpen:

  • In Nederland overlijden 200 tot 250 vrouwen per jaar aan baarmoederhalskanker. Zonder bevolkingsonderzoek zouden ongeveer 400 vrouwen per jaar overlijden aan baarmoederhalskanker.
  • Het bevolkingsonderzoek spoort vooral voorstadia van kanker op. Een behandeling van een voorstadium voorkomt dat baarmoederhalskanker ontstaat. Dat is een belangrijk voordeel van het bevolkingsonderzoek.
  • Een voorstadium wordt bijna altijd behandeld. Een deel van de voorstadia zou ook zonder behandeling vanzelf over gaan. Een behandeling was dan niet nodig geweest. Dit is een nadeel van het bevolkingsonderzoek.
  • Baarmoederhalskanker komt vaker voor bij vrouwen van 30 tot 60 jaar die niet of onvoldoende meedoen aan het bevolkingsonderzoek.
  • U kunt zich gratis laten onderzoeken bij de huisarts. Als u het uitstrijkje bij de gynaecoloog laat doen, kan dit wel geld kosten. Bespreek dit met de gynaecoloog.
  • Als we een afwijking vinden in het uitstrijkje, weten we nog steeds niet zeker of u baarmoederhalskanker of een voorstadium heeft. Er is altijd meer onderzoek bij de huisarts of in het ziekenhuis nodig.
  • De uitslag geeft geen volledige zekerheid dat u geen voorstadium of baarmoederhalskanker heeft.
  • Sommige vrouwen vinden het onderzoek vervelend, maar het doet meestal geen pijn.
  • U kunt het uitstrijkje altijd door een vrouwelijke dokter of assistente laten maken.

Kans op baarmoederhalskanker

In de volgende gevallen is er meer kans op baarmoederhalskanker:

  • Leeftijd. Vrouwen tussen de 30 en 35 jaar hebben de grootste kans op het krijgen van baarmoederhalskanker.
  • Roken. Baarmoederhalskanker komt vaker voor bij vrouwen die roken. Als u rookt, werkt uw afweersysteem minder goed. Het lichaam kan de infectie minder goed opruimen.
  • Medicijnen. Er zijn medicijnen bekend die het afweersysteem van het lichaam onderdrukken, waardoor het lichaam de infectie minder makkelijk opruimt. Het gaat bijvoorbeeld om medicijnen na een orgaantransplantatie.
  • Seks op jonge leeftijd. Baarmoederhalskanker komt vaker voor bij vrouwen die al vanaf jonge leeftijd seks hebben. Dat komt waarschijnlijk doordat de baarmoederhals bij jonge vrouwen nog aan het veranderen is. De baarmoederhals is daardoor gevoeliger voor infecties.

Als u nog nooit seksueel contact heeft gehad, is er weinig kans op een HPV-infectie. De kans op een voorstadium of baarmoederhalskanker is dan erg klein.

Test uw kennis

Weet u genoeg om een keuze te maken?


Test uw kennis  https://www.rivm-cvb.nl/kennistest_baarmoederhalskanker_02.html 


 lees de veelgestelde vragen.

https://www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Bevolkingsonderzoek_baarmoederhalskanker/Veelgestelde_vragen


Veelgestelde vragen

Waarom is het bevolkingsonderzoek voor vrouwen van 30 tot en met 60 jaar? (vraag 1)

https://www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Bevolkingsonderzoek_baarmoederhalskanker/Veelgestelde_vragen/De_uitnodiging_voor_het_onderzoek


Ik wil niet meedoen met het onderzoek. Wat moet ik doen (vraag 2)

https://www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Bevolkingsonderzoek_baarmoederhalskanker/Veelgestelde_vragen/Wel_of_niet_meedoen_aan_het_onderzoek


Bron:   Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker.