Weer wordt ’te duur’ maar effectief kankermedicijn niet vergoed.

14-03-2024 17:18

 

 

Auteur: ONZE PARLEMENTAIRE REDACTIE - Telegraaf.nl/nieuws

 

 

 

DEN HAAG - Opnieuw wordt een medicijn tegen kanker dat levensverlengend is niet vergoed. Het middel Tecartus blijkt bewezen effectief bij de behandeling van patiënten die lijden aan een agressieve vorm van lymfeklierkanker, en waarbij andere therapieën niet helpen. Maar volgens het Zorginstituut is sprake van een ’ongunstige kosteneffectiviteit’.

 

 

Pia Dijkstra, minister voor Medische Zorg.

Pia Dijkstra, minister voor Medische Zorg.

Foto: ANP / ROBIN UTRECHT.\

 
 
 
 
 
 
Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) meldt daarom aan de Tweede Kamer dat ze het middel niet opneemt in het basispakket. „Ik begrijp dat dit bericht uiterst teleurstellend is voor patiënten die hun hoop op dit middel hebben gevestigd”, schrijft ze in toelichting op haar besluit.
 
 
Volgens het Nederlands Zorginstiuut, dat zwaarwegevende adviezen geeft over de toelating van medicijnen, moet het middel zeker tachtig procent dalen in prijs wil het in aanmerking komen voor vergoeding vanuit het basispakket.
 
 

Prijsonderhandelingen:

Het ministerie heeft geprobeerd om prijsonderhandelingen te starten met de farmaceut, schrijft Dijkstra. „Het is mij inmiddels helaas duidelijk geworden dat de leverancier op dit moment niet bereid is om een onderhandeling te voeren over een aanvaardbare prijs voor Tecartus.”

 

Vorig jaar gebeurde hetzelfde met Trodelvy, een medicijn tegen een zeer agressieve vorm van borstkanker. Ook dat kwam niet in het verzekerde pakket; een besluit waar veel kritiek op kwam. Er zouden naar verwachting nog geen 140 patiënten per jaar mee worden behandeld, tegen 70.000 euro per persoon.
 
 

Vijf maanden:

De gezondheidswinst, gemiddeld 5,4 maanden langer leven, stond volgens Dijkstra’s voorganger Ernst Kuipers niet in verhouding tot de gevraagde prijs. Kritiek was echter dat vijf maanden voor een moeder van jonge kinderen nogal een verschil maakt.

 

Ook Libmeldy, een middel tegen de zeldzame stofwisselingsziekte metachromatische leukodystrofie, werd vrij recent niet opgenomen in het basispakket. Dat middel zou 2,9 miljoen euro per patiënt kosten.

 

 

Bron: www.telegraaf.nl