Wat is het effect van probiotica op kanker ?

05-03-2020 17:36

                                    




Probiotica darmgezondheid

probiotica-darm.



Er is geen bewijs uit onderzoek bij mensen dat probiotica beschermen tegen kanker of juist bijdragen aan het ontstaan van kanker. Er zijn eerste aanwijzingen dat probiotica gunstige effecten hebben als je kanker hebt, maar er is nog te weinig bekend over de veiligheid hiervan. Ook is er onvoldoende bewijs dat probiotica effect hebben op het opnieuw krijgen van kanker. Overleg altijd met je arts als je probiotica wilt gebruiken tijdens de behandeling van kanker.



Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende bacteriën die voorkomen in bepaalde zuivelproducten of als voedingssupplement. Deze bacteriën kunnen, in de juiste hoeveelheid, goed zijn voor je gezondheid. Er zijn slechts enkele soorten bacteriën die werkzaam blijven in de darm.


Wat blijkt uit onderzoek?


Probiotica en het ontstaan van kanker:

In een recent onderzoek is gekeken naar het effect van de bacterie Eschericia coli, of kortweg E. coli. Dit is een groep bacteriën die van nature bij mensen voorkomt in de darmen en ook wel de 'poepbacterie' wordt genoemd. Uit het onderzoek bleek dat bepaalde varianten van de E. coli bacterie een stof uitscheiden die in gekweekte stukjes darmweefsel tumoren kan veroorzaken. Een van die E. coli varianten wordt op internet verkocht als probiotica (onder de merknaam Mutaflor). In Nederland is deze probiotica niet verkrijgbaar en we raden je ook af om deze te gebruiken.


In een aantal overzichtsstudies zijn verschillende onderzoeken naar probiotica in cellen en proefdieren samengevat. Hierin werden wisselende resultaten gevonden. Dit komt onder andere door de vele verschillende soorten bacteriën die onder probiotica vallen.


Bij mensen zijn er tot op heden nog nauwelijks studies gedaan naar het effect van probiotica en het ontstaan van kanker. Er is op dit moment te weinig bewijs dat probiotica beschermen tegen het ontstaan van kanker of juist bijdragen aan het ontstaan van kanker. Volg de aanbevelingen om de kans op het krijgen van kanker te verkleinen.


Probiotica bij kanker:

Uit onderzoek met ratten bleek dat het aantal kankercellen afnam door de bacterie genaamd Lactobacillus acidophilus. Andere onderzoeken in cellen en proefdieren lieten zien dat familie van deze bacterie, Lactobacillus rhamnosus genaamd, mogelijk werkt tegen kanker en ontstekingen.


Beide bacteriesoorten kunnen in probiotica producten of supplementen zitten. Onderzoek bij mensen is nodig om te kijken of deze probiotica kunnen helpen tegen kanker en de bijwerkingen van de behandeling van kanker.


Verschillende grote overzichtsstudies hebben gekeken naar mensen met kanker die last hadden van diarree en probiotica supplementen gebruikten. Bij sommige mensen nam de ernst en de frequentie van diarree af door de probiotica, maar bij andere mensen was er geen effect. Bij mensen met een verminderde weerstand trad er door het slikken van de supplementen soms bloedvergiftiging op. Probiotica supplementen lijken dus niet voor alle patiënten met kanker te helpen of veilig te kunnen worden genomen.


Onderzoek bij 600 mensen met dikke darmkanker die rondom de operatie probiotica gebruikten, liet zien dat zij minder last hadden van complicaties in vergelijking met 600 mensen die geen probiotica gebruikten. Dit ging om complicaties als ontstekingen, infecties aan de urinewegen en het lekken van vocht uit de wond. Ook in dit onderzoek bleek dat probiotica niet veilig zijn bij een verminderde weerstand.


Drie recente studies zien dat mensen die immunotherapie kregen en bij wie de therapie ook effect had, specifieke bacteriën in hun darmen hadden. Door de aanwezigheid van deze darmbacteriën zou de immunotherapie mogelijk beter kunnen werken. Probiotica kunnen invloed hebben op de soorten en aantallen bacteriën in je darmen.


Probiotica en het opnieuw krijgen van kanker:

Er zijn twee studies gedaan naar probiotica en de terugkeer van blaaskanker. In totaal deden hier 200 patiënten met blaaskanker aan mee. De ene helft van de patiënten kreeg een probiotica supplement met de bacterie Lactobacillus casei en de andere helft niet. Mensen in de probiotica groep bleken minder snel opnieuw blaaskanker te krijgen dan de mensen die geen probiotica gebruikten.


Ons advies:

Er is nog te weinig bewijs over het effect van probiotica op het ontstaan van kanker. Neem probiotica in ieder geval niet met het idee dat je hiermee de kans op het krijgen van kanker verkleint.


Hoewel er studies zijn die laten zien dat probiotica mogelijk kunnen helpen tegen kanker en bijwerkingen van de behandeling van kanker, is er nog te weinig bekend over de veiligheid.


Daarom raden wij aan om tijdens de behandeling van kanker alleen in overleg met je arts probiotica te gebruiken.


Lees ook:

Mag je bij kanker Echinaforce tabletten slikken om de weerstand te verhogen?


Hygiënische voeding bij een verminderde afweer.




Bron: www.voedingenkankerinfo.nl