Wat is drinkvoeding ?

08-09-2020 17:45







Drinkvoeding is vloeibare voeding, meestal in een flesje. Het bevat veel calorieën, eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen en soms ook vezels. In een periode dat het niet lukt om voldoende te eten kan drinkvoeding (extra) helpen om toch de noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen.



Waarom drinkvoeding?

Voldoende eten en drinken zijn extra belangrijk tijdens ziekte en herstel van ziekte. Ziek zijn, een behandeling ondergaan of herstellen van een behandeling vragen namelijk veel van je lichaam.



Tijdens ziekte kan het echter soms moeilijk zijn om (voldoende) te eten en drinken, bijvoorbeeld door kauw- en slikklachten of misselijkheid. Met drinkvoeding is het mogelijk om dan extra energie en voedingsstoffen binnen te krijgen.



Gebruik van drinkvoeding:

Drinkvoeding kan als aanvulling op je normale eten en drinken gebruikt worden. Ook ter vervanging van één of meer maaltijden per dag, of van je volledige voeding. De diëtist en/of arts adviseert je over de verschillende mogelijkheden, soorten en hoeveelheden.


Heeft drinkvoeding nadelen?

Een nadeel van drinkvoeding kan zijn dat het drinken ervan snel een verzadigd gevoel geeft. Hierdoor kan eten en drinken naast de drinkvoeding moeilijker zijn. Ook kan het sneller een gevoel van misselijkheid veroorzaken.


Een ander nadeel kan zijn dat er van drinkvoeding te veel wordt verwacht. Dat geldt vooral als de patiënt in de laatste fase van de ziekte is. In deze fase eten en drinken patiënten vaak geleidelijk aan steeds minder. Dat is een natuurlijk proces. Extra voeding lost dat probleem niet op en kan zelfs een negatief effect hebben, omdat de geconcentreerde drinkvoeding te zwaar is voor het lichaam om te verwerken.


Wat als ik moeite heb met grote hoeveelheden drinkvoeding?

De meeste soorten drinkvoeding bevatten ongeveer 300 calorieën per flesje. Wanneer er een probleem is met de hoeveelheid die gedronken moet worden, kan in overleg met de diëtist worden gekozen voor extra geconcentreerde drinkvoeding, die per hoeveelheid meer calorieën bevat. Met een minder grote hoeveelheid kun je dan toch voldoende calorieën binnenkrijgen.


Welke soorten drinkvoeding zijn er?

Er zijn veel verschillende smaken en soorten drinkvoeding verkrijgbaar. Afwisseling en afstemming op je eigen voorkeuren zijn daardoor mogelijk. Er is bijvoorbeeld drinkvoeding op basis van melk, yoghurt of sap.


Er zijn ook neutrale smaken. Deze kunnen worden verwerkt in pap, een milkshake, in soep, een smoothie of zelfs in het beslag voor een pannenkoek.



      Tips voor het drinken van drinkvoeding.

  • - Drink het langzaam op; neem af en toe een paar slokjes. Neem ruim de tijd voor het opdrinken van een flesje. Dit voorkomt een vol gevoel.


  • - De zoete smaak wordt minder sterk door de drank koud te drinken, een ijsblokje toe te voegen of door het te mengen met een klein scheutje melk, karnemelk of yoghurt.


  • - Door ziekte of medicijngebruik kan je smaak veranderen; iets dat je vroeger niet lustte, kun je nu wel lekker vinden en omgekeerd. Probeer daarom verschillende smaken drinkvoeding van verschillende merken.


  • - Na het drinken van de drinkvoeding kun je last hebben van slijmvorming. Dit kun je verminderen door na de drinkvoeding een slokje water of vruchtensap te drinken.


Hoe kan ik drinkvoeding het beste bewaren?

De flesjes drinkvoeding kunnen in een gesloten verpakking buiten de koelkast bewaard worden, tenzij anders op de verpakking staat vermeld. De flesjes zijn beperkt houdbaar. Een geopende verpakking kun je twee uur buiten de koelkast bewaren en 24 uur in de koelkast.

Wordt drinkvoeding vergoed?

Wanneer drinkvoeding vanwege medische redenen wordt gedronken, wordt dit in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Houd wel rekening met een eventueel verplicht eigen risico. Een diëtist kan een vergoeding voor drinkvoeding aanvragen bij de zorgverzekeraar.


Hoe kom ik aan drinkvoeding?

Er zijn twee manieren om drinkvoeding aan te vragen. Dit kan via een diëtist of via de apotheek.

Een diëtist vraagt de drinkvoeding digitaal aan bij een bedrijf dat medische producten, zoals drinkvoeding, levert. Het bedrijf bezorgt de drinkvoeding en stuurt vervolgens de rekening door naar de zorgverzekeraar. Na de eerste levering kun je de drinkvoeding zelf bestellen via het bedrijf.


Daarnaast kan je huisarts of diëtist een machtiging geven voor drinkvoeding. Deze lever je in bij de apotheek. Je kunt de drinkvoeding hierna bij de apotheek ophalen of het wordt bij je thuisbezorgd totdat de machtiging verlopen is.


Belang van beweging:

Aandacht voor (drink)voeding alleen is niet voldoende. Zonder beweging en training worden de extra energie en eiwitten omgezet in vet in plaats van spieren. Het zijn juist de spieren die van belang zijn voor een betere conditie en om weer fitter te worden. Het is daarom belangrijk om bij het gebruik van drinkvoeding ook voldoende te bewegen.





Recensie kookboek: STERK - Lekker eten en variëren met medische drinkvoeding


Als je door ziekte niet in staat bent om via de gewone voeding voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, kan drinkvoeding een uitkomst bieden. Drinkvoeding wordt dan voorgeschreven door een arts of diëtist. Als je drinkvoeding een langere tijd nodig hebt, kan de drinkvoeding tegen gaan staan. Hierdoor kan het moeilijker worden om de drinkvoeding te blijven drinken.

Carrie van den Akker ging experimenteren met recepten waarin de drinkvoeding verwerkt werd, om zo meer variatie en eetplezier te krijgen. Uiteindelijk ontstond het idee om samen met haar diëtist Quirine Altorf de ervaringen te verwerken in een kookboek met recepten waarin drinkvoeding verwerkt is.

Het boek bevat veel verschillende recepten en staat vol met handige tips. Ook zijn recepten ingedeeld naar geschiktheid voor verschillende slikstoornissen.

Een echte aanrader voor iedereen die drinkvoeding nodig heeft en op zoek is naar variatie en smakelijke mogelijkheden om drinkvoeding te gebruiken.




Bron: www.voedingenkankerinfo.nl