Wat is Borstkanker mannen?
erfelijke aanleg te maken hebben. Daarom zal de specialist waarschijnlijk vragen naar het voorkomen van borstkanker in de familie. Bij ongeveer 1 op de 6 mannen met borstkanker wordt een zogenoemd borstkankergen gevonden. Borstkanker wordt ook wel mammacarcinoom genoemd.
Voor mannen kan het emotioneel zwaar zijn om met borstkanker geconfronteerd te worden. Borstkanker staat immers bekend als een typische vrouwenziekte. Ook is het meeste voorlichtingsmateriaal speciaal voor vrouwen geschreven. Zelfs in de bijsluiters van medicijnen staan aandachtspunten voor de vrouw. Onderzoek heeft uitgewezen dat sommige mannen met borstkanker zich schamen voor hun klachten. Ze negeren de signalen en stellen een doktersbezoek zo lang mogelijk uit.
In grote lijnen is het onderzoek naar en de behandeling van borstkanker bij mannen hetzelfde als bij borstkanker bij vrouwen.
Hormonen
Bij het ontstaan van borstkanker spelen hormonen vaak een belangrijke rol. Het gaat om vrouwelijke geslachtshormonen, vooral oestrogenen. Oestrogenen stimuleren de groei en de ontwikkeling van de borstklier. Bij mannen worden deze hormonen van het mannelijke hormoon testosteron gemaakt. Het enzym dat daarvoor zorgt, heet aromatase.
Ductaal carcinoma in situ
Als de kankercellen (nog) niet buiten de grenzen van de melkbuisjes zijn gegroeid, dan heet het een ductaal carcinoma in situ (DCIS). Een DCIS wordt bij mannen weinig vastgesteld omdat dit beginstadium meestal tijdens het bevolkingsonderzoek borstkanker wordt ontdekt. Mannen doen niet mee aan het bevolkingsonderzoek. De behandeling van een DCIS bij mannen is meestal een borstamputatie.
Omdat een DCIS geen lymfeklieruitzaaiingen kan geven, is meestal geen schildwachtklierprocedure of andere okselklieroperatie nodig.
Invasief ductaal carcinoom
Bij de meeste patiënten gaat het om tumoren waarbij de kankercellen al buiten de grenzen van de melkbuisjes zijn doorgegroeid. Dat heet een invasief ductaal carcinoom of infiltrerend ductaal carcinoom (IDC). Een invasieve tumor kan zich verspreid hebben naar de lymfeklieren of naar andere delen van het lichaam.
Lobulair carcinoom
Een erg zeldzame vorm is het lobulair carcinoom. Deze vorm ontstaat in de melkkliertjes. De meeste mannen hebben echter geen melkkliertjes.
Kanker is niet besmettelijk. Borstkanker dus ook niet.
Bron: www.kanker.nl