Wat is Borstkanker ?

21-01-2014 21:30
 

 Borstkanker kan op alle plaatsen in de borst ontstaan.


  • Bij 4 op de 5 vrouwen gaat het om een zogenoemd ductaal carcinoom. Dat ontstaat in de melkbuisjes van de borst.
  • Soms is er sprake van een lobulair carcinoom. Een lobulair carcinoom begint in de melkkliertjes.

Borstkanker wordt ook wel mammacarcinoom genoemd.


Beginstadium

Als borstkanker vroegtijdig wordt ontdekt, bijvoorbeeld bij het bevolkingsonderzoek, kan het zijn dat kankercellen alleen in de melkbuisjes voorkomen. In een vroeg stadium groeien de cellen niet door de wand van de melkbuisjes heen. Dit wordt een ‘niet-infiltrerende’ tumor genoemd. Meestal gaat het om een ductaal carcinoma in situ (DCIS).

Omdat de cellen (nog) niet zijn ingegroeid in het omliggende borstweefsel, waarin zich bloed- en lymfevaatjes bevinden, is er (nog) geen risico op lymfeklieruitzaaiingen of uitzaaiingen elders in het lichaam.

Bij een DCIS is meestal geen knobbel in de borst te voelen, maar zijn op een röntgenfoto van de borsten zogenoemde ‘microcalcificaties’ ofwel ‘kalkspatjes’ zichtbaar. Deze ontstaan als de kankercellen in de buisjes elkaar verstikken, afsterven en vervolgens verkalken. Deze verkalking is op een röntgenfoto te zien. Kalkspatjes wijzen niet altijd op een DCIS, ze kunnen ook een goedaardige oorzaak hebben.

De behandeling van een DCIS bestaat meestal uit een borstamputatie of een borstsparende behandeling. Hierbij wordt de tumor operatief verwijderd met een klein deel omringend borstweefsel, gevolgd door bestraling.

Omdat een DCIS geen lymfeklieruitzaaiingen kan geven, is meestal geen schildwachtklierprocedure of andere okselklieroperatie nodig.

Een schildwachtklierprocedure wordt een enkele keer wel gedaan als het gebied met een DCIS groot is én men niet zeker weet of de kankercellen zijn ingegroeid in het omliggende weefsel. Na behandeling van een DCIS is de kans op genezing vrijwel 100%.

Kanker is niet besmettelijk.


Cyste

Een verandering in of aan de borst hoeft niet te wijzen op kanker. Er kan ook sprake zijn van een goedaardige aandoening . Een cyste is een voorbeeld van een goedaardige aandoening aan de borst, waarbij een holte met vocht is gevuld.

Wanneer er te weinig zekerheid is over de aard van de afwijking, zal de chirurg altijd verder onderzoek adviseren. Een cyste kan met de punctie (het wegzuigen van het vocht) meteen behandeld zijn.


Opbouw van de borst

Opbouw van de borst

a. steunweefsel b. rib c. melkklier d. borstspier e. melkbuisje f. tepel (illustratie KWF).


 


 

Bron:  www.kanker.nl