Waarom moet ik veel drinken tijdens chemotherapie ?
Door veel te drinken plas je (schadelijke) afvalstoffen die in je lichaam ontstaan door de chemotherapie sneller uit. Daarnaast zorg je er door veel te drinken voor dat de concentratie schadelijke stoffen in je urine laag blijft, waardoor je nieren beter beschermd worden. Zowel water, thee, koffie, zuiveldranken als vruchtensappen zijn prima om te drinken.
Chemotherapie is een medicijn die er voor zorgt dat kankercellen worden gedood, maar hierbij worden ook gezonde lichaamscellen afgebroken. De afvalstoffen die hierbij ontstaan moeten door de nieren via de urine uit het lichaam worden verwijderd. Je plast ze dus uit. Door veel te drinken worden deze afvalstoffen gemakkelijker door de nieren uitgespoeld.
Veel drinken is ook goed om je urine te verdunnen. Dit is belangrijk om de concentratie schadelijke stoffen in de nieren laag te houden.
Hoeveel moet ik drinken bij chemotherapie?
Bij de meeste vormen van chemotherapie is 1,5 liter drinken per dag genoeg. Dit is evenveel als je normaal gesproken zou moeten drinken. Mensen van 70 jaar en ouder moeten meer drinken, omdat hun nieren minder goed werken en zij meer vocht verliezen via hun huid. Voor ouderen is het advies daarom om 1,7 liter per dag te drinken. Ook zijn er bepaalde vormen van chemotherapie waarbij minstens 2 liter per dag moet worden gedronken.
Deze hoeveelheden zijn richtlijnen. Vraag daarom altijd aan je arts of verpleegkundige hoeveel je moet drinken rondom jouw behandeling.
Moeite met extra drinken:
Er zijn een paar situaties waarin je nog meer moet drinken. Zo zul je extra moeten drinken als je een drain, fistel of ileostoma hebt of last hebt van braken of diarree. Lukt het je door misselijkheid, braken, diarree of ander groot vochtverlies niet om voldoende vocht binnen te krijgen, dan kan vocht ook via een infuus worden toegediend. Dat zal altijd in overleg met je arts gebeuren.
Lees ook:
Wat kan ik het beste eten en drinken als ik misselijk ben?
Kan ik bij kanker zonder zorgen kruidenthee drinken?
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl