Vrouwen met endometriose lopen vier keer meer risico op eierstokkanker, zo blijkt uit onderzoek.
Auteur: Jacqueline Howard , CNN
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat het risico op eierstokkanker hoger is bij vrouwen met endometriose. Carlos Duarte/Moment RF
Foto: Getty Images.
CNN - Uit een nieuw onderzoek blijkt dat het risico op het ontwikkelen van eierstokkanker ongeveer vier keer zo groot is bij vrouwen met endometriose , vergeleken met vrouwen bij wie de aandoening niet is vastgesteld .
Wetenschappers wisten al dat endometriose mogelijk verband houdt met een verhoogd risico op eierstokkanker. In het onderzoek wordt echter beschreven hoe dat risico kan verschillen per subtype endometriose.
Endometriose is een veelvoorkomende en vaak pijnlijke aandoening die ontstaat wanneer weefsel dat lijkt op de bekleding van de baarmoeder, buiten de baarmoeder zelf groeit. Naar schatting treft het meer dan 11% van de vrouwen tussen de 15 en 44 jaar in de Verenigde Staten.
Vrouwen met ernstige vormen — diep infiltrerende endometriose, ovariële endometriomen of beide — hebben een algeheel risico op eierstokkanker dat "aanzienlijk verhoogd" is, ongeveer 9,7 keer hoger, in vergelijking met vrouwen zonder endometriose, volgens de studie die woensdag 17 Juli 2024 werd gepubliceerd in het medische tijdschrift JAMA . De vorm van endometriose die diep infiltreert, bevindt zich diep in het weefsel of orgaan en ovariële endometriomen , soms "chocoladecysten" genoemd, zijn cysten die zich vormen in de eierstok.
Vrouwen met diep infiltrerende endometriose, ovariumendometriomen of beide blijken bijna 19 keer meer kans te hebben op type 1 eierstokkanker, dat doorgaans langzamer groeit, vergeleken met vrouwen zonder endometriose, zo blijkt uit het onderzoek.
Mensen met endometriose hoeven zich echter niet druk te maken over de nieuwe onderzoeksresultaten, zeggen experts, omdat eierstokkanker zelf nog steeds zeldzaam is.
Volgens het National Cancer Institute krijgt ongeveer 1,1% van de Amerikaanse vrouwen op enig moment in hun leven de diagnose eierstokkanker . Dit jaar worden er naar schatting bijna 20.000 nieuwe gevallen van eierstokkanker vastgesteld en zullen ongeveer 13.000 mensen aan de ziekte sterven.
"Opgemerkt moet worden dat, vanwege de zeldzaamheid van eierstokkanker, de associatie met endometriose het aantal kankergevallen slechts met 10 tot 20 per 10.000 vrouwen verhoogde", aldus Karen Schliep, hoofdauteur van de nieuwe studie en universitair hoofddocent bij de afdeling Volksgezondheid aan de University of Utah School of Medicine.
"We zouden op dit moment geen enkele verandering in klinische zorg of beleid aanbevelen", voegde ze toe. "De beste manier om eierstokkanker te voorkomen is nog steeds de aanbeveling van lichaamsbeweging, niet roken en het beperken van alcohol." Naast leeftijd is een familiegeschiedenis van eierstokkanker, borstkanker of colorectale kanker ook een belangrijke risicofactor voor eierstokkanker.
Mensen met endometriose moeten zich over het algemeen bewust zijn van de waarschuwingssignalen van eierstokkanker, waaronder een opgeblazen gevoel, buikpijn en veranderingen in de darm- of blaasfunctie, schreef dr. BJ Rimel, gynaecologisch oncoloog en medisch directeur van het Cancer Clinical Trials Office in Cedars-Sinai , die niet bij het onderzoek betrokken was, in een e-mail.
"Als iemand endometriose heeft en orale anticonceptiepillen zijn aanbevolen door hun arts voor behandeling of gewoon voor anticonceptie, dan zou ik zeker overwegen om ze te nemen," zei Rimel. "Orale anticonceptiepillen worden geassocieerd met een risicoreductie van 50% op eierstokkanker, wat geweldig nieuws is."
Onderzoekers vinden 'schokkende' stijgingen:
Voor de nieuwe studie analyseerde een team van onderzoekers in de Verenigde Staten gegevens van bijna 500.000 vrouwen in Utah, in de leeftijd van 18 tot 55 jaar. De gegevens kwamen uit de Utah Population Database van het Huntsman Cancer Institute, en de onderzoekers keken nauwkeurig naar hoeveel vrouwen in hun elektronische gezondheidsdossiers werden geïdentificeerd als endometriose en hoeveel vrouwen eierstokkanker ontwikkelden tussen 1992 en 2019, op basis van het Utah Cancer Registry.
De onderzoekers ontdekten dat het risico op alle soorten eierstokkanker 4,2 keer hoger was bij vrouwen met endometriose dan bij vrouwen zonder de aandoening. Het risico op eierstokkanker type I was specifiek "bijzonder hoog", aldus de studie, ongeveer 7,5 keer hoger bij vrouwen met endometriose, en het risico op het ontwikkelen van eierstokkanker type II - dat agressiever kan zijn - was ongeveer 2,7 keer waarschijnlijker.
"De omvang van deze associaties varieerde per subtype endometriose. Personen met de diagnose diep infiltrerende endometriose en/of ovariumendometriomen hadden 9,66 keer meer kans op eierstokkanker vergeleken met personen zonder endometriose", schreven de onderzoekers.
De onderzoekers ontdekten dat vrouwen met diepe infiltrerende endometriose, in vergelijking met vrouwen zonder enige vorm van endometriose, het hoogste risico op eierstokkanker liepen - ongeveer 18,8 keer hoger - en vrouwen met diepe infiltrerende endometriose samen met ovariumendometriomen liepen het op één na hoogste risico, ongeveer 13 keer hoger.
Voor Schliep en haar collega's waren deze dramatische stijgingen een verrassing.
"Als epidemioloog zie je deze sprong tien keer zo groot worden, met vrij nauwe betrouwbaarheidsintervallen tussen acht en twaalf keer, en dan een 19 keer hoger risico. Dat soort relaties zie je niet altijd", aldus Schliep. "Dat was het deel dat ik schokkend vond, gewoon vanuit een epidemiologisch oogpunt."
De onderzoeksgegevens gaven niet aan welke vrouwen met endometriose specifiek werden behandeld met orale anticonceptiva of met gonadotropine-releasing hormone agonisten, wat de gegevens enigszins zou kunnen vertekenen, aangezien anticonceptiepillen worden geassocieerd met een lager risico op eierstokkanker en het onduidelijk blijft welke associaties gonadotropine-releasing hormone agonisten kunnen hebben met het risico op kanker. Bovendien zouden sommige vrouwen die in de gegevens werden aangegeven als niet-endometriose, ongediagnosticeerd of verkeerd gediagnosticeerd kunnen zijn.
Maar over het geheel genomen draagt het onderzoek bij aan de bestaande onderzoeken die wijzen op een verband tussen endometriose en het risico op eierstokkanker, schreef Dr. Michael McHale van de Universiteit van Californië in San Diego in een redactioneel commentaar bij de nieuwe studie in JAMA.
"Bovendien ondersteunen deze gegevens het belang van het adviseren van vrouwen met diep infiltrerende en/of ovariële endometriose met betrekking tot het verhoogde risico op eierstokkanker. Hoewel het absolute aantal eierstokkankers beperkt is, is het verhoogde risico aanzienlijk", schreef hij. "Bij vrouwen die hun zwangerschap hebben afgerond of alternatieve vruchtbaarheidsopties hebben, moet de overweging van meer definitieve chirurgie worden besproken en overwogen. Zoals altijd is gedeelde besluitvorming essentieel gezien deze evoluerende gegevens."
'Het risico is over het geheel genomen nog steeds aan de lage kant'
Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat er tot nu toe sprake is van het sterkste verband tussen endometriose en het risico op eierstokkanker, aldus dr. Tatnai Burnett, een specialist in minimaal invasieve gynaecologische chirurgie bij de Mayo Clinic in Rochester, Minnesota. Hij was niet betrokken bij het onderzoek, maar zijn werk richt zich op endometriose.
Hij voegde eraan toe dat deze associatie door een aantal factoren veroorzaakt kan worden.
"We weten dat er sprake is van een abnormale proliferatie van cellen — dus bij endometriose zien we cellen waar ze niet horen te zijn — en dat is een genetisch fenomeen. Cellen krijgen de mogelijkheid om te bewegen of ergens te zijn, en er is waarschijnlijk een genetische relatie," zei Burnett.
"Maar dan zijn er nog een heleboel andere mogelijke connecties, van ontstekingsverbindingen tot immunologische factoren," zei hij. "Er zijn meerdere mogelijke associaties, dus ik denk niet dat we effectief naar één specifiek ding kunnen raden."
Toch hoeven mensen met endometriose zich geen zorgen te maken over dit verband, aldus Burnett.
"Het risico is over het algemeen nog steeds aan de lage kant van de kankerrisico's", zei hij. "Op dit moment hebben we, zelfs met de bekende risiconiveaus, geen universele screening aanbevolen voor patiënten met endometriose, en ik zie dat niet per se veranderen. We volgen vrouwen met endometriomen of cystische endometriose al met echografie, om de ontwikkeling van maligniteit uit te sluiten. Dus ik zie dit op dit moment niet veranderen in onze aanbevelingen."
Endometriose zelf is een diagnose die nog niet volledig begrepen wordt, waardoor het verband met eierstokkanker ook moeilijk volledig te doorgronden is, aldus Dr. Deanna Gerber, een gynaecologisch oncoloog bij het Perlmutter Cancer Center van het NYU Langone Hospital–Long Island in New York, die niet betrokken was bij de nieuwe studie.
Er zou een genetische factor kunnen zijn die het verband aanjaagt, of de ontsteking die vaak bij endometriose voorkomt, zou het risico op eierstokkanker kunnen vergroten, zei ze. Maar hormonale factoren zouden ook een rol kunnen spelen bij het verband.
Patiënten moeten onthouden dat "het risico op eierstokkanker extreem laag is in de algemene bevolking. Het is minder dan 2%, wat veel, veel minder is dan een veelvoorkomende kanker zoals borstkanker", aldus Gerber. "Dus in de studie houdt een viervoudig verhoogd risico op eierstokkanker vrouwen nog steeds op een zeer laag risico."
Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat er een verband bestaat tussen endometriose en eierstokkanker, maar niet het oorzakelijk verband. Wat dat verband precies veroorzaakt, blijft onduidelijk, aldus Rimel van Cedars-Sinai.
"Er zijn verschillende voorgestelde mechanismen, maar geen daarvan is volledig bewezen. Sommige mutaties in genen zoals ARID1A worden geassocieerd met endometriose en endometriumkanker, wat de twee met elkaar kan verbinden", schreef Rimel in een e-mail.
Ze voegde toe dat een ander mogelijk mechanisme te maken zou kunnen hebben met de manier waarop endometriose ontstaat en hoe die vorming weefsel kan beschadigen, waardoor een vatbaarder omgeving voor kanker ontstaat. Er is echter meer onderzoek nodig.
Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.
Bron: www.edition.cnn