Voedingstips om het risico op een infectie te verminderen.
Ons immuunsysteem beschermt ons lichaam tegen infecties en ziektes. Maar tijdens en na de behandeling van kanker kan het minder goed werken. Behandelingen zoals chemotherapie, zijn erop gericht de groei en het delen van kankercellen te remmen, maar hebben vaak ook invloed op gewone cellen, zoals witte bloedcellen die een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem zijn. Als het immuunsysteem minder goed werkt, daalt uw afweer en bent u vatbaarder voor infecties.
Wie hebben een verhoogd risico?
Mensen die worden behandeld voor bepaalde vormen van leukemie en lymfeklierkanker en die een intensieve chemotherapie ondergaan, hebben een verhoogd risico op voedselinfecties. Door de intensieve chemotherapie daalt het gehalte aan witte bloedcellen (leucocyten) waardoor de afweer sterk is verminderd. Hierdoor is er een grotere kans op onder andere een voedselinfectie.
Het is in deze situatie extra belangrijk om op de voedselhygiëne te letten en het kan zelfs nodig zijn om over te gaan op speciale hygiënische voeding.
Een hygiënische voeding is een voeding die zo min mogelijk ziektekiemen bevat, zoals schimmels, gisten en ziekteverwekkende bacteriën. Deze voeding wordt dus geadviseerd bij sommige vormen van kanker waarbij de afweer verminderd is of wanneer de afweer bewust onderdrukt moet worden (zoals bij stamceltransplantatie) en er een verhoogde kans op voedselinfecties bestaat. De behandelend arts bepaalt of en hoelang dat in uw situatie nodig is.
Verminderde afweer.
Er is sprake van verminderde afweer bij:
De 'dip' na chemotherapie, dat wil zeggen dat de witte bloedcellen (leucocyten) verlaagd zijn.
Tijdens en na chemotherapie en/of bestraling kan de afweerfunctie van de darm verminderd zijn en is het risico op infecties verhoogd.
Het gebruik van medicatie die de afweer onderdrukt.
Voedingstips:
Wat kan ik doen om mijn immuunsysteem te beschermen?
- Tijdens de behandeling kan goed eten en actief blijven uw immuunsysteem helpen zo goed mogelijk te functioneren.
- De beste manier om het immuunsysteem te ondersteunen is te zorgen dat de voeding alle noodzakelijke voedingsstoffen levert en ook genoeg calorieën en eiwitten bevat.
Hygiënische voedingsmaatregelen:
Hoe kan ik voeding hygiënisch bereiden?
- Werk schoon; was uw handen voordat u eten gaat bereiden en gebruik schoon keukengerei van kunststof, glas of metaal.
- Verschoon dagelijks de thee-, hand- en vaatdoekjes.
- Was verse en onbeschadigde groenten en fruit goed onder stromend water.
- Was al gewassen voorverpakte groenten nogmaals.
- Dompel kiemgroenten zoals taugé, tuinkers en alfalfa, onder in kokend water, indien u het rauw eet.
- Verhit vlees, vis, kip en ei door en door.
- Verhit van tevoren bereidde gerechten door en door en maximaal één keer.
- Houdt vuile en rauwe producten apart van schone en bereide producten, voorkom dat bacteriën van rauwe op bereide producten worden overgebracht via handen, de snijplank, het bord of ander keukengerei.
- Ontdooi bevroren vlees in de koelkast of in de magnetron. Spoel het dooivocht weg met heet water. Veeg gemorst dooivocht weg met keukenpapier.
Welk voedsel kan ik beter vermijden?
Rauwe producten bevatten vaker schadelijke bacteriën. Het is daarom het best de volgende voedingsmiddelen te vermijden:
- Rauw vlees en vleeswaren, zoals biefstuk, rosbief, carpaccio, tartaar, filet americain, rosbief, rauwe ham, parmaham, ossenworst en theeworst.
- Leverworst, leverpastei en paté.
- Rauwe vis, zoals rauwe tonijn en sushi.
- Voorverpakte gerookte vis; zoals gerookte zalm, makreel en paling.
- Rauwe schelpdieren zoals oester.
- Zachte rauwmelkse kaas (au lait cru) en rauwe melk. Boerenkaas en schimmelkaas van gepasteuriseerde melk is toegestaan.
- Rauwe/zachtgekookte eieren.
- Probiotica zoals Yakult, Vifit, Actimel en Activia.
Kijk ook bij Hygiënische voeding bij een verminderde afweer.