Voedingstips bij ongewenste gewichtstoename.
Het kan zijn dat u in de periode tijdens de behandelingen bent aangekomen. Er zijn bepaalde behandelingen die gewichtstoename veroorzaken. Dit zijn bijvoorbeeld chemotherapie en hormonale therapie tegen borstkanker en hormonale therapie tegen prostaatkanker. Dit is een vervelend effect van de behandeling. Ook na de behandeling kan het gewicht gemakkelijk teveel toenemen.
Het is nog niet precies duidelijk waardoor mensen aankomen tijdens de behandeling en het lijkt erop dat een combinatie van verschillende factoren een rol speelt.
Wat kan gewichtstoename veroorzaken?
- Chemotherapie, al dan niet in combinatie met hormoontherapie.
- De overgang bij vrouwen.
- Ook door de behandeling kunnen vrouwen in de overgang raken.
- Hormoontherapie bij mannen met prostaatkanker.
- Een veranderde leefstijl met minder lichaamsbeweging.
- Het eten van te veel calorierijke voedingsmiddelen.
- Vochtophoping onder de huid (oedeem) of in de buik.
Het kan ook dat u al voor de behandeling last had van overgewicht en dat dit is toegenomen tijdens de behandeling. Als voeding niet alleen de hoofdoorzaak is van de gewichtsstijging, is het moeilijk om alleen door voedingsmaatregelen af te vallen.
Voedingstips:
Hulp vragen.
Ondanks het feit dat u niet altijd zelf kunt voorkomen dat u in gewicht aankomt, is het belangrijk aandacht te hebben voor uw lichaamsgewicht om verdere gewichtstoename zo veel mogelijk te voorkomen of te beperken. U kunt hierbij de hulp vragen van een oncologiediëtist. Uw arts kan u doorverwijzen.
Via Verwijsgids Kanker kunt u een lijst met oncologiediëtisten bij u in de buurt vinden, www.verwijsgidskanker.nl Ook kunt u via deze website in contact komen met oncologiefysiotherapeuten. Zij kunnen u helpen met bewegen.
Om te proberen:
- Eet liever geen calorierijke tussendoortjes als chips, koek en snoep, maar kies voor caloriearme alternatieven zoals fruit, magere zuivelproducten zonder suiker, een biscuitje of een toastje met magere kaas of rauwkost.
- Eet veel groente, fruit, peulvruchten en volkoren producten. Door de voedingsvezels heeft u langer een vol gevoel en heeft u minder snel trek in tussendoortjes.
- U mag bepaalde voedingsmiddelen weglaten uit uw voeding, maar blijf wel zoveel mogelijk voldoen aan de richtlijnen voor een goede voeding. Zo is het belangrijk voldoende eiwitrijke voedingsmiddelen te blijven eten.
- Kies voor magere of halfvolle producten, zoals magere of halfvolle (koffie)melk, magere of halfvolle yoghurt in plaats van de volle varianten.
- Drink geen dranken met toegevoegd suiker, maar kies liever voor water, koffie en thee zonder suiker en eventueel light frisdrank.
- Verdeel de maaltijden over de dag en eet niet te grote porties.
- Schep eenmaal een portie eten op in de keuken (en niet aan tafel). Probeer de verleiding te weerstaan nogmaals op te scheppen en de pan leeg te eten.
- Ga aan tafel zitten als u eet, neem er de tijd voor en eet niet te snel. Zo voelt u beter of u verzadigd bent en zult u minder snel te veel eten.
- Beweeg dagelijks matig intensief gedurende ten minste dertig minuten. Matig intensieve beweging is beweging waarbij u het warm krijgt, maar niet buiten adem raakt. Denk aan wandelen, fietsen, zwemmen en huishoudelijke taken als stofzuigen. Doordat u meer gaat bewegen worden er meer calorieën verbrand.
Ik blijf aankomen!
Het kan zijn dat ondanks het feit dat u op uw voeding let en meer bent gaan bewegen, u niet afvalt. Dit is een vervelend effect van de behandelingen. Helaas helpt de aanpassing van uw eet- en beweegpatroon niet altijd voldoende. Dit kan zeer frustrerend zijn. Besef echter wel dat als u niet op uw voeding zou letten en minder zou bewegen, uw gewichtstoename veel erger zou zijn.