Voeding en leefstijl na kanker.
Als je kanker hebt gehad en de behandeling is beëindigd, volg dan de aanbevelingen voor de preventie van kanker op.
Na de behandeling tegen kanker heb je de vraag wat je kunt doen om het risico op terugkeer van kanker, of op het krijgen van een andere vorm van kanker, te verlagen. Op dit moment is het beste advies om de aanbevelingen ter preventie van kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds op te volgen.
Leven na kanker:
Dankzij onderzoek wordt kanker steeds eerder ontdekt en vaker succesvol behandeld. Na de behandeling tegen kanker wil je weten wat je kunt doen om terugkeer van de ziekte te voorkomen. Misschien maak je je ook zorgen over het krijgen van een andere vorm van kanker. Ook wil je weer grip op je eigen gezondheid krijgen en je algehele gezondheid verbeteren. Bepaalde factoren heb je zelf niet of nauwelijks in de hand, maar op het gebied van je voeding en leefstijl heb je wel invloed.
Onderzoek bij personen na de behandeling tegen kanker is een relatief nieuw onderzoeksgebied. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds geeft prioritiet hieraan in ons beursprogramma voor wetenschappelijk onderzoek zodat we je kunnen helpen met goed onderbouwd advies.
Wat nu uit onderzoek blijkt:
Steeds meer onderzoek toont aan dat lichaamsbeweging en andere keuzes in onze leefstijl die helpen een gezond gewicht te behouden, mogelijk helpen voorkomen dat kanker terugkeert. Dit geldt met name voor borstkanker. Er is nog meer onderzoek nodig voordat we aanbevelingen op kunnen stellen voor het leven na specifieke kankersoorten en kanker in het algemeen.
Het beste advies tot nu toe:
Het beste advies op dit moment is om onze algemene aanbevelingen voor zover mogelijk op te volgen, tenzij je arts je anders adviseert. Deze aanbevelingen kunnen ook de kans op andere chronische ziekten, zoals hartkwalen en diabetes, verkleinen. Ook daarom zijn deze aanbevelingen nuttig voor je als overlevende van kanker.
Als je recentelijk de diagnose kanker hebt gehad, of als je nu nog in behandeling tegen kanker bent, heb je misschien speciale behoeften op het gebied van voeding. In deze gevallen kun je het beste advies vragen aan een daartoe opgeleide zorgverlener (zoals een arts of diëtist). Dit geldt ook als je als gevolg van de behandeling moeite hebt om bepaalde voeding te eten of te verteren.
Bron: www.wcrf.nl