Vlees lijkt ook kans op niercelkanker te vergroten.

09-11-2015 17:59


Auteur: Caroline Kraaijvanger van scientias.nl



Wetenschappers komen tot die conclusie nadat ze onderzoek deden naar niercelkanker: een veelvoorkomende vorm van nierkanker. Steeds meer mensen krijgen deze ziekte en vermoed wordt dat de ziekte samenhangt met een westers dieet dat rijk is aan vlees. Onduidelijk was echter hoe het eten van veel vlees kon leiden tot een verhoogde kans op kanker. Had het te maken met het vlees zelf? Of misschien met de schadelijke stoffen die vrijkomen wanneer we het vlees op een bepaalde manier bereiden? Denk bijvoorbeeld aan barbecuen waarbij kankerverwekkende stoffen vrijkomen.


Rood en bewerkt vlees:

Eerder deze maand stelde de Wereldgezondheidsorganisatie dat bewerkt vlees kankerverwekkend is en dat rood vlees dat hoogstwaarschijnlijk ook is.


Onderzoek:

Om een beter beeld te krijgen van een eventueel verband tussen niercelkanker en het nuttigen van vlees, verzamelden Amerikaanse onderzoekers 659 mensen waarbij recent niercelkanker was ontdekt en 699 gezonde proefpersonen. De onderzoekers brachten het dieet van de proefpersonen in beeld. Ook werd gekeken naar de wijze waarop de proefpersonen hun eten bereidden.


Vlees en bereiding:

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die leden aan niercelkanker meer rood en wit vlees aten dan de gezonde proefpersonen. Bovendien stellen de wetenschappers op basis van hun onderzoek vast dat het binnenkrijgen van kankerverwekkende stoffen die bijvoorbeeld vrijkomen als je barbecuet leidt tot een 54 procent grotere kans op niercelkanker. Dus zowel het eten van vlees als de wijze waarop dat vlees bereidt wordt, heeft invloed op de kans dat iemand niercelkanker krijgt.


Genen:

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat het binnenkrijgen van kankerverwekkende stoffen door vlees bijvoorbeeld op de barbecue te leggen voor sommige individuen risicovoller is dan voor anderen. Dat heeft alles te maken met hun genen. Zo bleken mensen met variaties in het ITPR2-gen kwetsbaarder te zijn wanneer ze de kankerverwekkende stof PhIP binnenkregen.

Ook na dit onderzoek kunnen wetenschappers nog niet met een specifiek advies komen als het gaat om de vleesconsumptie. "Onze resultaten onderschrijven het idee dat je je vleesconsumptie moet beperken, met name als het gaat om vlees dat op hoge temperaturen of boven een open vlam wordt gebakken," stelt onderzoeker Xifeng Wu. Ook deze onderzoekers benadrukken echter dat ze niet adviseren om helemaal geen vlees meer te eten. Beter is om het met mate te eten en daarnaast ook veel fruit en groente te nuttigen. En wanneer je vlees op de barbecue of grill legt, moet je proberen te vermijden dat het verkoold raakt. Maar hoeveel vlees je nu exact per dag of per week veilig nuttigen kan, blijft onduidelijk. Daarvoor is volgens de onderzoekers nog meer onderzoek nodig.


Bron: www.scientias.nl