Vlaams Regeerakkoord 2024–2029 De belangrijkste maatregelen onder de loep.

08-10-2024 09:44

 

 

Home

 

Deze week legde de nieuwe Vlaamse regering Diependaele I de eed af en stelde kersvers minister-president Matthias Diependaele het regeerakkoord voor. Onze beleidswerkers en experten hebben dit akkoord grondig geanalyseerd. Ze halen enkele belangrijke beleidsmaatregelen aan en beargumenteren waarom deze van cruciaal belang zijn voor een gezonde toekomst voor iedereen in Vlaanderen.

 

 

Investeren in preventie:

Preventie is essentieel in de strijd tegen kanker. De Vlaamse regering heeft terecht gekozen om preventie als speerpunt te stellen. Maar de voorgestelde budgetverhoging van slechts 10 miljoen euro is onvoldoende om de belangrijkste uitdagingen te kunnen aanpakken.  

 

 

David Vansteenbrugge

Elk jaar krijgen meer dan 45.000 Vlamingen een kankerdiagnose. 40 % van de kankers is vermijdbaar. De nieuwe Vlaamse regering maakt van preventie terecht een topprioriteit. Maar koken kost geld. Met een budgetverhoging van amper 10 miljoen euro gaat deze Vlaamse regering lang niet de belangrijkste uitdagingen inzake preventie kunnen aanpakken. Kom op tegen Kanker zal een zeer constructieve maar kritische luis in de pels zijn in de strijd tegen kanker.

David Vansteenbrugge - Algemeen directeur Kom op tegen Kanker

 
 
 
 
 
 
Daarom vraagt Kom op tegen Kanker om extra investeringen in grootschalige sensibiliseringscampagnes. Het is van groot belang dat jongeren worden beschermd tegen bijvoorbeeld de schadelijke gevolgen van (e-)sigaretten en dat de Vlaamse en de federale regering de krachten bundelen om na 2025 met een ambitieuzer alcoholplan voor de dag te komen.
 
 

Luchtkwaliteitsbeleid:

Luchtkwaliteit is een andere belangrijke uitdaging. Kom op tegen Kanker pleit voor een ambitieus Vlaams Luchtbeleidsplan dat een duidelijke uitfaseringsstrategie voor de meest vervuilende houtkachels omvat. Deze kachels zijn immers de grootste bron van primair fijn stof. Aanvullende maatregelen zijn onontbeerlijk voor de meest kwetsbaren in onze samenleving, zodat zij ook kunnen genieten van een gezonde leefomgeving. 

 

 

Sociaal tolken

 

 

 

Sociale inclusie en zorg:

De rol van sociaal tolken is cruciaal. Kom op tegen Kanker verwelkomt het feit dat het Vlaams regeerakkoord hier opnieuw aandacht voor heeft. Hun inzet is essentieel om iedereen toegang te geven tot kwaliteitsvolle en veilige zorg, ongeacht taalbarrières. We betreuren echter dat er geen budget is voorzien voor de dienstverlening van sociaal tolken in de zorg.

 

 

Terugkeer naar werk:

Het is enorm belangrijk dat kankerpatiënten ondersteund worden in hun terugkeer naar de arbeidsmarkt. Met het Rentree-project heeft Kom op tegen Kanker aangetoond dat jobcoaching en intensieve begeleiding een grote impact hebben op deze terugkeer. Begeleiding op maat die vlot toegankelijk is voor langdurig zieken, is de enige weg vooruit. We vragen de minister van Werk, Zuhal Demir, om deze aanpak te blijven ondersteunen en versterken.

 

 

Digitale inclusie:

Ook digitale inclusie is van groot belang voor de meest kwetsbaren. Het Vlaams regeerakkoord stelt terecht dat ‘digitale hulpverlening nooit het fysieke patiëntencontact kan vervangen.’ Kom op tegen Kanker waardeert het dat de nieuwe regering de nadruk legt op digitale inclusie en roept minister-president Matthias Diependaele en minister van Welzijn Caroline Gennez op om deze inspanningen te intensiveren. 

 

 

Conclusie:

Kom op tegen Kanker blijft zich inzetten voor een gezonde toekomst voor iedereen in Vlaanderen. Wij sporen de nieuwe Vlaamse regering aan om haar woorden om te zetten in daden en om te investeren in de gezondheid van onze samenleving. Laten we samenwerken aan een gezonder Vlaanderen, waar preventie en zorg voor iedereen toegankelijk zijn.

 

 

 

Bron: www.komoptegenkanker.be