Vitamine D-tekort gelinkt aan hogere kankersterfte.

20-08-2024 13:53

 

 

Auteur:  Vijay Kumar Malesu - news-medical.net/news

 

 

In een recent onderzoek gepubliceerd in Nutrients onderzoeken onderzoekers hoe een vitamine D-tekort het risico op kankergerelateerde sterfte beïnvloedt.

 

 

Studie:  Umbrella Review over de relatie tussen vitamine D-niveaus en kanker

Afbeelding: Tatyana Soares / Shutterstock.com

 

 

 

Vitamine D en kanker:

Tussen 2007 en 2017 werd een stijging van 25% in de wereldwijde kankersterfte gemeld. In 2019 was kanker de oorzaak van meer dan 30% van de sterfgevallen in West-Europa, waardoor het de tweede belangrijkste doodsoorzaak werd.

 

Stijgende kankercijfers worden voornamelijk toegeschreven aan de vergrijzing van de bevolking. Leeftijdsgebonden vitamine D-tekort is in verband gebracht met een verhoogde incidentie van kanker en sterfte.

 

Eerdere studies hebben aangetoond dat hogere 25-hydroxyvitamine (OH)D-niveaus na blootstelling aan ultraviolette straling (UV-B) beschermende effecten tegen kanker kunnen bieden. Niettemin is er meer onderzoek nodig om het causale verband tussen vitamine D-niveaus en kankeruitkomsten te verduidelijken en de methodologische beperkingen van bestaande studies aan te pakken.

 

 

Over de studie:

Op basis van het geregistreerde protocol International Prospective Register of Systematic Reviews (PROSPERO) hield de huidige studie zich aan de Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA) checklist, met aanpassingen voor het overkoepelende ontwerp.

 

De onderzoekers gebruikten een aanpak gebaseerd op een eerdere paraplureview met behulp van het Population, Intervention, Comparison, Outcome, Study design (PICOS)-framework om de zoekstrategie te structureren, met de focus op populaties die risico lopen of gediagnosticeerd zijn met specifieke vormen van kanker. Systematische reviews, met of zonder meta-analyses, werden opgenomen in de huidige studie als ze ten minste twee gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (RCT's) of cohortstudies omvatten en tussen 2010 en 2020 in het Engels of Duits werden gepubliceerd.

 

Zoekopdrachten werden uitgevoerd in PubMed en de Cochrane Library. Relevante reviews werden georganiseerd met behulp van Citavi, terwijl gegevens werden geëxtraheerd in tabellen met gedetailleerde studiekenmerken en uitkomsten voor elk type kanker.

 

De kwaliteit van de opgenomen reviews werd beoordeeld met de A Measurement Tool to Assess Systematic Reviews (AMSTAR) 2 tool, die geschikt is voor reviews die zowel RCT's als observationele studies bevatten. Reviews werden beoordeeld op basis van de aanwezigheid van kritische en niet-kritische zwakheden, met bewijsniveaus geclassificeerd volgens het Oxford Center for Evidence-Based Medicine.

 

 

Onderzoeksresultaten:

De literatuursearch leidde tot de identificatie van 182 artikelen van PubMed, 57 van de referentielijsten van relevante reviews en drie van de Cochrane Library. Deze artikelen besloegen verschillende soorten kanker, waarvan er 90, 52, 69, 18 en 17 respectievelijk gericht waren op borst-, prostaat-, colorectale, pancreas- en longkanker.

 

Na het screenen van titels, abstracts en volledige teksten werden 41 reviews opgenomen in de kwalitatieve synthese. Vierendertig van deze studies leverden gegevens over 25(OH)D-niveaus en kanker, terwijl zeven studies de potentiële antikankereffecten van vitamine D-inname onderzochten.

 

Voor borstkanker werden dertien reviews geanalyseerd, waarvan er tien meta-analyses bevatten. De meeste reviews identificeerden significante omgekeerde associaties tussen hogere 25(OH)D-niveaus en lagere incidentie en mortaliteit van borstkanker, wat duidt op een beschermend effect. Deze bevindingen zijn echter gebaseerd op observationele studies, waardoor de mogelijkheid om causaliteit af te leiden beperkt is.

 

Bij prostaatkanker werden negen reviews onderzocht met gemengde resultaten. Hoewel sommige studies een hoger risico op prostaatkanker aangaven bij verhoogde 25(OH)D-niveaus, identificeerden andere geen significante associatie. Hogere 25(OH)D-niveaus leken beschermend te zijn tegen prostaatkankergerelateerde mortaliteit; het bewijs werd echter voornamelijk verkregen uit observationele studies.

 

Resultaten voor alvleesklierkanker waren minder doorslaggevend, met twee reviews die geen significante associatie lieten zien tussen 25(OH)D-niveaus en kankerincidentie. Echter, één studie rapporteerde een significante omgekeerde relatie tussen 25(OH)D-niveaus en alvleesklierkankersterfte, wat suggereert dat er sprake is van een potentieel beschermend effect.

 

Voor colorectale kanker werden twaalf reviews opgenomen, waarvan de meeste significante omgekeerde associaties tussen hogere 25(OH)D-niveaus en verminderde incidentie en mortaliteit identificeerden, wat een beschermende rol ondersteunde. Niettemin blijft het bewijs beperkt tot observationele gegevens.

 

Resultaten voor longkanker waren inconsistent, met enkele reviews die een beschermend effect van hogere 25(OH)D-niveaus aangaven, terwijl andere geen significante associatie identificeerden. Mortaliteitsgegevens waren eveneens gemengd, met enkele studies die omgekeerde associaties rapporteerden tussen 25(OH)D-niveaus en longkankermortaliteit .

 

De methodologische kwaliteit van de opgenomen reviews varieerde. Geen van de studies werd beoordeeld als hoge kwaliteit, vijf werden beschouwd als van matige kwaliteit en vijf waren van lage kwaliteit. De meeste studies werden beschouwd als van 'kritiek lage kwaliteit' vanwege beperkingen in kritieke domeinen van de AMSTAR 2-tool.

 

 

Conclusies:

De huidige review identificeerde consistente omgekeerde correlaties tussen 25(OH)D-niveaus en kankerincidentie, behalve voor prostaatkanker. Sterkere omgekeerde correlaties werden waargenomen met mortaliteit bij alle kankers.

 

De meeste van de beoordeelde studies waren echter observationeel, waardoor causale gevolgtrekkingen beperkt werden en er zorgen ontstonden over omgekeerde causaliteit. Variaties in 25(OH)D-categorisatie en methodologische verschillen tussen studies compliceren ook het kwantificeren van deze relaties. 

 

 

Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.