VieCuri gebruikt nieuwe methode voor opsporen en opereren borstkanker: een magnetisch zaadje.

24-10-2024 18:23

 

 

Auteur: Robert Janssen - 1nieuws.nl/nieuws

 

 

Oncologisch chirurg Thomas Schock met het magnetisch zaadje dat in de tumor wordt aangebracht

Oncologisch chirurg Thomas Schock met het magnetisch zaadje dat in de tumor wordt aangebracht.

Foto:  Robert Janssen.

 

 

 

 

VieCuri in Venlo is het eerste ziekenhuis in Limburg dat gebruik maakt van een nieuwe techniek om borstkanker op te sporen of te opereren. Hierbij wordt met behulp van een magnetisch zaadje de tumor opgespoord.


Door de nauwkeurigheid kan hierdoor bij een operatie de tumor secuurder worden weggesneden en wordt weefsel dat niet is aangetast gespaard.


Nauwkeuriger werken:

De nieuwe techniek is eerst uitgebreid getest in het VieCuri ziekenhuis en vanaf augustus 2024 de standaard. Het ziekenhuis voert jaarlijks zo'n 200 operaties uit in het kader van borstkanker. Een groot deel daarvan zijn borstbesparende operaties waar de tumor niet van buitenaf is te voelen. Met het magnetisch zaadje is de tumor goed op te sporen. "Hierdoor kunnen we veel nauwkeuriger werken en hoeft er minder goed weefsel te worden weggehaald", zegt oncologisch chirurg Thomas Schok.

 

Soort parkeersensor:

De nieuwe methode was een flinke investering maar volgens Schok wel het geld waard. "Voorheen werkten we met radioactieve jodiumzaadjes voor de bepaling van waar de tumor zat. Dat is verleden tijd en daarbij is dit magnetisch zaadje een stuk nauwkeuriger." Schok vergelijkt het met de werking van een parkeersensor. "De detector geeft met piepjes aan waar het magnetisch zaadje zit en hoe groot het is. Daarmee kunnen we precies genoeg kwaadaardig weefsel wegsnijden."


Meer voordelen:

Anita Wagenaar uit Horst is ruim een maand geleden met de nieuwe methode geopereerd. Ze voelt zich goed en is blij dat het hoogstnoodzakelijke uit haar borst is verwijderd. "Het is fijn dat de tumor op deze manier vroeg wordt opgespoord en secuur is weggehaald. Gelukkig zijn er steeds nieuwe technieken in de strijd tegen deze vreselijke ziekte."

 

 

Voor de video van dit Artikel klik hier