Vermoeidheid bij kanker: ‘Mensen denken dat het er gewoon bij hoort’.

25-10-2024 09:26

 

 

Auteur:  Jaimy Boer - flair.nl/news

 

 

Vermoeidheid bij kanker: ‘Mensen denken dat het er gewoon bij hoort’

Beeld: Getty Images.

 

 

 

 

Bij kanker denken we vaak aan de zware behandelingen en fysieke klachten, maar een van de meest voorkomende en onderschatte bijwerkingen is vermoeidheid. En niet zomaar moeheid, maar een uitputting die maanden, zelfs jaren kan duren.

 

Het is bovendien een van de meest onbesproken en onbehandelde klachten.

 

 

Vermoeidheid bij kanker:

Dr. Bram Kuiper, psycho-oncoloog en medeoprichter van Tired of Cancer, legt uit dat in Nederland alleen al 350.000 kankerpatiënten hiermee worstelen. 

 

 

Op 25 oktober 2024 vindt de derde editie van KankerVrijDag plaats, dit keer volledig in het teken van vermoeidheid bij kanker. 

 

Een onderwerp dat volgens onderzoek cruciaal is, maar nog te weinig aandacht krijgt.

 

 

Ernstige vermoeidheid:

Uit zowel Nederlandse als internationale studies blijkt dat gemiddeld drie op de vier kankerpatiënten in het eerste jaar na hun diagnose last heeft van matige tot ernstige vermoeidheid, zowel fysiek als mentaal. Voor twintig tot veertig procent van hen blijft deze vermoeidheid zelfs chronisch. En de werkelijke cijfers liggen waarschijnlijk nog hoger, omdat veel klachten niet worden gemeld.

 

De oorzaken van deze vermoeidheid zijn complex. Het kan het gevolg zijn van de kanker zelf of van de intensieve behandelingen. Daarnaast kunnen factoren zoals stress, angst, somberheid, slecht slapen en weinig beweging de vermoeidheid verergeren.

 

 

Niet over praten:

Wat opvalt, is dat er vaak niet over deze vermoeidheid wordt gesproken. Dr. Kuiper zegt: “Mensen denken dat het er gewoon bij hoort, dat er niets aan te doen is. Ze willen hun arts er niet mee lastigvallen of schamen zich, omdat ze zich zwak voelen. Ex-patiënten ervaren het vaak als een last, waardoor ze zich tekort voelen schieten als partner, ouder of collega.”

 

 

Uitputting:

Vermoeidheid bij kanker is niet te vergelijken met de vermoeidheid die iedereen wel eens ervaart na een drukke dag. Anneke Eikelenboom, ervaringsdeskundige en voorzitter van de Stichting Jongeren en Kanker, benadrukt: “Het gaat om een uitputting die je elke dag voelt. Begrip van de mensen om je heen kan het verschil maken tussen je eenzaam of gesteund voelen.”

 

Anneke heeft een simpele, maar krachtige boodschap voor naasten: “Zeg niet: ‘Laat het me weten als ik kan helpen.’ Bied concreet aan wat je kunt doen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik haal je wel op voor dat concert’ of ‘Ik reserveer een rustige tafel in het restaurant.’ Dat soort kleine gebaren maken een wereld van verschil.”

 

 

Bron: www.flair.nl