Vergoeding voor reizen naar kankerbehandeling voor veel patiënten onbekend.
Lang niet alle mensen die een kankerbehandeling krijgen weten dat ze een reiskostenvergoeding kunnen krijgen om met de auto, taxi of openbaar vervoer naar hun behandeling te gaan. Dit blijkt uit de Doneer Je Ervaring-peiling van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onder 6.238 mensen die kanker hebben of hebben gehad, waarvan 1.426 borstkankerpatiënten.
Ongeveer de helft (56%) van de respondenten weet dat er voor eigen vervoer naar sommige kankerbehandelingen (onder andere chemo-, immuno-, en radiotherapie), reiskosten gedeclareerd kunnen worden bij de zorgverzekeraar. Reiskostenvergoeding voor de taxi is bij zes op de tien patiënten bekend. Hier geldt dat jongere mensen dit vaker weten dan ouderen. En minder dan de helft van alle respondenten (45%) weet dat declareren ook voor reizen met het openbaar vervoer kan. De meesten (63%) kregen de informatie over reiskostenvergoeding van iemand in hun omgeving; een naaste (27%), de verpleegkundige (22%) of de zorgverzekeraar (19%). Ruim een derde is door niemand geïnformeerd. Deze groep heeft vaak zelf uitgezocht dat dit kan, bijvoorbeeld via internet.
Irene Dingemans, programmaleider Kwaliteit van Zorg bij NFK geeft aan: “Veel kankerpatiënten moeten voor hun behandeling vaak naar het ziekenhuis reizen, bijvoorbeeld wekenlang, meerdere keren per week voor bestraling, of voor chemotherapie meerdere keren per maand, gedurende een nog langere periode. Kennis over reiskostenvergoeding is belangrijk. Mensen zijn wel hun eigen risico kwijt en voor een reiskostenvergoeding geldt een vaste eigen bijdrage van 118 euro dit jaar. De peiling laat zien dat de actieve informatievoorziening rondom reiskostenvergoeding beter kan. Wij roepen zorgverzekeraars en zorgverleners op om patiënten te wijzen op de mogelijkheid van declareren. Aan patiënten geven wij mee; informeer jezelf, lees je polis of bel je zorgverzekeraar.”
Declareren gaat mensen redelijk makkelijk af:
Van de respondenten die meestal met eigen vervoer, openbaar vervoer en/of taxi naar hun kankerbehandelingen reizen én wisten van de reiskostenvergoeding, heeft
respectievelijk 52%, 40%, en 91% deze daadwerkelijk bij de zorgverzekeraar aangevraagd. Het aanvragen van de reiskostenvergoeding lijkt de meeste respondenten redelijk makkelijk af te gaan, behalve het aanvragen van een vergoeding voor openbaar vervoer; een derde van deze groep respondenten vond dit (heel erg) moeilijk. Mogelijk heeft de administratieve procedure hier iets mee te maken of het verkrijgen van de juiste handtekeningen. Een respondent zegt: “Arts geeft makkelijk toestemming via formulier, je moet alleen alle briefjes/nota's/bewijzen verzamelen, printen en opsturen. Gaat veel tijd inzitten.”
We vragen zorgverzekeraars daarom om de aanvraagprocedure eenvoudiger te maken, zodat die voor iedereen toegankelijk is. Dit komt ten goede aan de patiënt, die tijdens een behandeltraject vaak geen energie heeft voor dit soort zaken. Van de mensen die geen reiskostenvergoeding aanvroegen zegt zes op de tien dat ze het makkelijk zelf konden betalen en drie op de tien dat ze het te veel gedoe vonden om te regelen.
Mensen geven kwaliteit taxivervoer een voldoende:
De meeste respondenten (65%) gingen met hun eigen auto en/of de auto van een naaste (30%) naar hun behandeling. Een op de zes ging te voet, met de fiets of de scootmobiel en 12% met een taxi via de zorgverzekeraar. 3% ging met het openbaar vervoer. Patiënten die langer dan een uur moesten reizen naar hun behandeling maakten vaker gebruik van de taxi via hun zorgverzekeraar dan patiënten met een kortere reistijd. Mensen die met de taxi reisden gaven dit vervoer een 7,4 als gemiddeld rapportcijfer. 32% geeft een excellente beoordeling. “Elke dag bijna een uur heen en een uur terug was te vermoeiend voor mij om zelf te rijden en inmiddels waren de vrije uren van mijn vriend ook op, dus was de taxi een aangename oplossing. De taxi wachtte altijd op mij, zodat ik na de bestraling ook gelijk weer naar huis kon”, aldus een respondent. Toch ziet ruim de helft van de taxireizigers ook punten die minder goed gaan, bijvoorbeeld dat zij het niet fijn vinden de taxi te moeten delen, te laat teruggebracht worden of een taxirit hadden die langer duurde dan nodig.
Lees hier het rapport.
Doe jij mee met ons B-force panel?
Wil jij ook je mening delen? Schrijf je in voor ons B-force panel. Hoe meer mensen meedoen in het panel, hoe beter wij weten wat er leeft onder (ex)borstkankerpatiënten. Als je je aanmeldt, krijg je 3 tot 4 keer per jaar een vragenlijst over allerlei borstkankerzorg-gerelateerde onderwerpen. Je kunt per onderwerp steeds zelf bepalen of je de vragenlijst wilt invullen. En als de uitkomsten bekend zijn, informeren we je daarover.
Bron: www.borstkanker.nl/nieuws