Van tepeltatoeages tot speciale beha’s van een bekende winkelketen: deze 4 projecten helpen vrouwen met borstkanker in hun herstel.
Auteur: Isabelle Cheyns -hln.be
Foto ter illustratie - Proud Breast.
Getty Images/ProudBreast
Oktober is borstkankermaand en dat betekent dat er weer heel wat initiatieven opduiken om vrouwen te ondersteunen in hun herstel. Deze vier bijzondere projecten vielen ons op: van een podcast tot speciale cups en héél slimme tatoeages voor dames zonder tepel. “Het dient als ‘een extra juweel dat mensen na borstkanker opnieuw een boost in hun zelfvertrouwen geeft’.”
Tiende Pink Ribbon-lintje vraagt aandacht voor zware diagnoses.
Het Pink Ribbon-lintje is voor 4 euro te koop in winkels als CKS, Hunkemöller, JBC en online op de website van Pink Ribbon.
Met haar tepelprotheses boost Sofie het zelfvertrouwen van vrouwen.
Dergelijke pigmentatie kan toegepast worden om littekens of kaalheid te camoufleren, maar het wordt ook vaak gebruikt om na een borstreconstructie een tepel te tatoeëren. “Ik ben van nature een zorgzaam persoon, ik help graag mensen en ben creatief. Dat kon ik allemaal combineren binnen de medische dermatografie.” En zo ontstond SD Dermamed, Sofies eigen praktijk.
Toch ook beperkingen: ‘Soms kan de huid geen tatoeage meer aan door radiotherapie’
Ondanks het mooie idee achter de tepeltatoeage was Sofie zich ook bewust van de beperkingen ervan. “Via kleur, schaduw en licht lijkt het dat de getatoeëerde tepel in 3D naar voor komt, maar langs opzij zie je wel dat het plat is. Het is toch niet helemaal hetzelfde als een echte tepel. Bovendien kan niet iedereen een tepeltatoeage laten zetten. De huis van sommige vrouwen en mannen is zo beschadigd door radiotherapie dat ze een tatoeage niet meer aankunnen.”
“Vorig jaar botste ik per toeval op een nieuw, nog vrij onbekend product: de tepelprothese. Die werd een jaar geleden ontworpen door Ennio Orsini, een Italiaanse make-upartiest. Hij was ook dermatograaf van beroep en kwam zo op het idee om een product te ontwikkelen voor mensen die geen tepel meer hadden. Na lang experimenteren met verschillende materialen ontstond de tepelprothese. Ik was erg onder de indruk van zijn product en mocht bij hem in Italië een opleiding gaan volgen. Nu beheers ik de juiste techniek en bezit ik de materialen om de protheses zelf te maken.”
Door de kleuren van de prothese af te stemmen op de borst- en tepelkleur van de patiënt, biedt ze een één-op-ééngelijkenis met een echte tepel.
Sofie Deknudt.
In de praktijk van Sofie kunnen vrouwen (en mannen) naast voor een tepeltatoeage nu dus ook voor een tepelprothese terecht. De kleefbare, op maat gemaakte tepel uit silicone is als ‘een extra juweel dat mensen na borstkanker opnieuw een boost in hun zelfvertrouwen geeft’. De tepelprotheses uit silicone worden op maat gemaakt met behulp van een rubberen mal van de tepel. Door de kleuren van de prothese vervolgens volledig af te stemmen op de borst- en tepelkleur van de patiënt, biedt ze een één-op-ééngelijkenis met een echte tepel.
De richtprijs voor een tepelprothese is 335 euro en 475 euro voor twee stuks via sd-dermamed.be
Protheses kunnen ook comfortabel en stylish zijn:
De Oost-Vlaamse Britt Van Renterghem (38) stootte na haar borstamputatie toevallig op de Qups van ProudBreast en hoopt nu meer Belgische vrouwen ermee te laten kennismaken. Ze meldde zich aan als thuispaspunt, zodat vrouwen de stoffen ‘prothese’ kunnen passen alvorens hun aankoop. “Zo hoop ik dat meer vrouwen de Qups van ProudBreast leren kennen, want het is echt een heel fijn en gemakkelijk alternatief voor de vaak medische ogende, siliconen protheses.”
ProudBreast Qups - te koop via proudbreast.com en in geselecteerde winkels.
C&A lanceert podcast rond borstkanker en postmastectomiebeha’s:
C&A organiseert in een aantal filialen Intimate Styling Sessions (voorbehouden voor ex-borstkankerpatiënten) met Lien Degol. En ter ere van roze oktober verkoopt C&A op hun website opnieuw beha’s speciaal ontworpen voor vrouwen die een mastectomie hebben ondergaan. Deze zijn online beschikbaar, in twee modellen en twee kleuren.
Podcast ‘Samen sterker tegen borstkanker’ te beluisteren op YouTube en postmastectomiebeha’s beschikbaar op c-and-a.com