UW GEZONDHEID: Eerste behandeling voor borstkanker bij mannen: uitstervingstherapie.
Auteurs: Marsha Lewis , Matt Goldschmidt en Roque Correa.
Een primeur voor de behandeling van borstkanker bij mannen: Extinction Therapy (WILX)
SALT LAKE CITY, Utah (Ivanhoe Newswire) - Meer dan 300.000 mensen in de VS krijgen dit jaar de diagnose borstkanker, en het is niet alleen een ziekte die vrouwen treft. Bijna 2.800 mannen krijgen te horen dat ze het hebben. En voor mannen wordt de diagnose vaak gesteld nadat de kanker zich heeft verspreid, wat betekent dat het nog moeilijker is om het te genezen, zo niet onmogelijk. Maar nu past een man een theorie van boeren toe om te veranderen hoe mannen en vrouwen met borstkanker worden behandeld.
Christopher Gregg, een neurobioloog aan de Universiteit van Utah, heeft zijn leven gewijd aan het bestuderen van menselijke genetica. Hij had echter geen idee dat hij later zijn eigen proefkonijn zou worden.
"Als iemand die een laboratorium met veel laboratoriummuizen runt, is de ironie mij niet ontgaan", aldus Gregg.
Bij Gregg werd borstkanker vastgesteld.
"Ik werd op een ochtend wakker en mijn tepel bloedde", zei hij.
Na een mastectomie werd hem verteld dat de kanker weg was. Acht jaar later onthulde een MRI een grote tumor op zijn heup en ruggengraat.
"Ik wist dat een diagnose in stadium vier met metastasen en verschillende plekken een terminale diagnose was. Ik wist het meteen", aldus Gregg.
Gregg verzamelde de beste experts op dit gebied en vond nieuwe ideeën die de koers van zijn behandeling zouden veranderen. Die ideeën waren gebaseerd op hoe boeren hun velden beschermen tegen ongedierte.
"Je roteert de chemische klassen van de pesticiden. Je spuit dus nooit chronisch met dezelfde chemische stof totdat iedereen resistent is geworden," legde Gregg uit.
"Hij kwam dus met deze gekke ideeën bij mij en ze waren logisch", aldus Dr. Saundra Buys, oncoloog aan de University of Utah School of Medicine.
In 2018 begon Gregg met uitstervingstherapie, waarbij hij de reeds door de FDA goedgekeurde medicijnen afwisselde voordat zijn kanker resistent werd.
"Het belangrijkste is dat ik in al die jaren nooit resistent ben geworden tegen elf verschillende medicijnen", aldus Gregg.
"Het gaat nu beter met hem dan ik zou verwachten van iemand die al zo ver is als hij", aldus Dr. Buys.
Het team van Gregg ontwikkelde een algoritme met behulp van AI om de symptomen van een patiënt nauwkeurig te meten.
"We hebben geen ander medicijn van een miljard dollar nodig dat een patiënt 20.000 tot 30.000 dollar per maand kost om zijn kanker te behandelen. De droom is een heel goedkoop algoritme dat via je smartphone werkt en je precies vertelt wanneer en wat je moet nemen en hoeveel," zei Gregg.
Gregg en zijn team zullen de tool blijven ontwikkelen en gebruiken in een klinische proef bij het Moffitt Cancer Center die later dit jaar begint, en in andere klinische proeven die beginnen bij Emory University en het Huntsman Cancer Center. Hij hoopt in de komende drie jaar extinctietherapie beschikbaar te maken voor patiënten met uitgezaaide kanker.