Uitvinding van patiënt straks in het hele HagaZiekenhuis gebruikt.
Toen Rob Emke in HagaZiekenhuis Den Haag lag, vielen hem 2 dingen op. Allereerst de uitstekende zorg van de verpleegkundigen. Maar ook dat ze vaak hun werk moesten neerleggen door piepende infuuspalen. De patiënt bedacht een klem om storingen te voorkomen. Zijn uitvinding is inmiddels verder ontwikkeld in samenwerking met het ziekenhuis en de Haagse Hogeschool. De klem is straks op alle verpleegafdelingen van het HagaZiekenhuis te gebruiken.
In de zomer van 2022 kreeg meneer Emke de diagnose acute leukemie. Voor zijn behandeling lag hij 2 maanden op de verpleegafdeling Oncologie in Den Haag. Inmiddels weet hij dat de artsen hem niet beter kunnen maken. Hij zit momenteel in de laatste levensfase.
Dat zijn uitvinding nu door alle verpleegafdelingen van het ziekenhuis gebruikt kan worden, noemt hij een ‘droom die uitkomt’. “Toen ik hier nog regelmatig voor infusen moest zijn, viel me op dat die palen bij een kleine beweging al gaan piepen. Verpleging is veel tijd kwijt aan het afzetten van die alarmen. Daar heb ik iets op bedacht.”
Hij maakte thuis een constructie van twee papierklemmen die aan de infuuspaal vastgemaakt kan worden. Door de druppelkamer van het infuus met de klem aan de infuuspaal vast te klemmen, gaat het alarm bij een kleine beweging niet meer af. Het ontwerp werkte perfect, maar kon niet op grote schaal worden ingezet in het ziekenhuis omdat het niet voldeed aan de infectiepreventie-en kwaliteitseisen. Zo konden sommige onderdelen niet goed worden schoongemaakt.
Daarom heeft het innovatielab van het HagaZiekenhuis de klem samen met meneer Emke verder ontwikkeld. In een ontwerpsessie hebben knappe koppen van het ziekenhuis en de Haagse Hogeschool zich gebogen over het ontwerp. Daarna heeft Luc Bolier samen met meneer Emke telkens een nieuw prototype ontwikkeld. Inmiddels is het definitieve ontwerp goedgekeurd en kan de klem door alle afdelingen worden gebruikt.
“We zijn heel erg blij met deze klem”, zegt Joost Sijtsma. Hij is als Chief Nursing Information Officer betrokken bij alle IT-apparatuur die voor de ziekenhuiszorg wordt aangeschaft. “Doordat de alarmen niet meer zo vaak afgaan, heb ik meer tijd voor zinnige zorg voor mijn patiënten.” De klem van meneer Emke werd al langere tijd door de verpleging ‘Klemke van Emke’ genoemd. Die naam prijkt ook op het ontwerp. De prototypen worden binnenkort geleverd aan hulpbehoevende ziekenhuizen in het buitenland. Dit zijn in totaal 200 stuks.
Ilse Hoogendijk-de Wit van het innovatielab van het HagaZiekenhuis is blij dat het ontwerp nu definitief is goedgekeurd. “De volgende stap is om het ontwerp te delen met andere ziekenhuizen, zodat het op grotere schaal kan worden ingezet in de zorg.”