Uitbehandelde Jade is de jongste van Nederland met koninklijke onderscheiding: ‘Zoveel levens geraakt’.

17-10-2024 08:44

 

 

Auteur: Elske Koopman  - ad.nl/binnenland

 

 

Uitbehandelde Jade is de jongste van Nederland met koninklijke  onderscheiding: 'Zoveel levens geraakt' | Instagram AD Haagsche Courant |  AD.nl

Jade Kops uit ’s-Gravenzande ontving woensdag 16 Okt 2024 een Koninklijke onderscheiding. 

Foto: Thierry Schut.

 

 

 

 

 

Normaal moet je je vijftien jaar inzetten om een koninklijke onderscheiding te krijgen, maar Jade Kops uit ’s-Gravenzande krijgt al een lintje op haar 17de. Zij mag zich vanaf nu Lid in de Orde van Oranje Nassau noemen en is daarmee waarschijnlijk de jongste van Nederland. ,,Ik had tranen in mijn ogen.”

 

,,Onbaatzuchtigheid kreeg voor mij een gezicht. Je bent pas 17 en hebt al zoveel levens geraakt”, begon Bouke Arends, de burgemeester van Westland, zijn toespraak. Volgens hem kan de wereld en zeker ook de politieke arena veel van Jade leren.

 

,,Je haalt niet alleen geld op voor lotgenoten, maar geeft ook een boodschap van hoop en steun. Jij weet hoe zwaar de strijd kan zijn en hebt hoop gegeven. Je hebt laten zien dat ze er niet alleen voor staan. Vandaag willen wij je laten weten dat we jou zien.”

 

 

Lees ook:

Inzamelingsactie voor droom van zieke Jade (17): een eigen vakantiehuis voor Jade Uitwaaimomenten

Inzamelingsactie voor droom van zieke Jade (17): een eigen vakantiehuis voor Jade Uitwaaimomenten

 

 

Inzamelingsactie voor droom van zieke Jade (17): een eigen vakantiehuis voor Jade Uitwaaimomenten

Meteen nadat Jade (17) hoort dat ze nog maar even te leven heeft, zet ze alles op alles om anderen te helpen

 

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 

 

Uitbehandelde Jade is de jongste van Nederland met koninklijke  onderscheiding: 'Zoveel levens geraakt' | Binnenland | tubantia.nl

Jade Kops uit ’s-Gravenzande en de Westlandse burgemeester Bouke Arends 

Foto: Thierry Schut

 

 

 

 

De koninklijke onderscheiding was aangevraagd door een Westlandse man die anoniem wil blijven. Arends heeft toen razendsnel actie ondernomen en stond zelf versteld van hoe snel de onderscheiding is toegekend. Jade krijgt het lintje voor ‘meerdere opvallende prestaties in een korte periode’. Ze kreeg de onderscheiding opgespeld en een knuffel van de burgemeester.

 

 

LEES OOK:

Zieke Jade (16) zag ‘zó veel leed’ om zich heen dat ze in actie wilde komen: ‘We willen iets terugdoen’

 

 

 

Jade ontving naast de onderscheiding ook De Uitblinker, een waardering voor jongeren die zich inzetten voor de Westlandse samenleving. Die prijs kreeg ze uit handen van haar voormalig schooldirecteur, nu wethouder Anko Goudswaard. ,,Ik ben zelden zenuwachtig in deze zaal, maar nu wel”, gaf hij toe. ,,Jouw positieve inzet, gepaard met een lach en een traan, daarmee ben je oprecht een voorbeeld voor velen en van groot belang voor onze mooie Westlandse samenleving.”

 

 

Paspoort:

De kersverse gedecoreerde was naar het gemeentehuis in Naaldwijk gelokt voor de uitreiking. Zij zou haar paspoort moeten verlengen voor de vakantie. Ze had dat nog niet zo lang geleden al gedaan en vermoedde dat ze nu De Uitblinker zou krijgen. ,,Ik heb gisteravond mijn haarwerk in de krul gezet. Pas toen ik binnenkwam en de oranje banier zag, wist ik dat er meer kwam”, zegt Jade.

 

De onderscheiding geeft haar naar eigen zeggen meer energie om door te gaan met zich inzetten voor de lotgenoten. De persoonlijke toespraken raakten haar: ,,Ze kennen me, dat voel je wel. Ik had tranen in mijn ogen.”

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 

 

Uitbehandelde Jade is de jongste van Nederland met koninklijke  onderscheiding: 'Zoveel levens geraakt' | Binnenland | bd.nl

Jade Kops, vorig jaar. 

Foto: Privé

 

 

 

 

Jade kreeg drie jaar geleden op 2 juli 2021, als 14-jarige, de diagnose Rhabdomyosarcoom in haar keel, een vorm van kanker. Diverse chemokuren en bestralingen verder kreeg ze op 29 augustus 2024 te horen dat ze was uitbehandeld. Ze kwam meteen in actie en haalde in september  2024 760.000 euro op voor het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie.

 

 

 

Stichting Jade uitwaaimomenten:

Jade heeft samen met haar ouders Stichting Jade Uitwaaimomenten opgericht. Daarmee helpen ze gezinnen die met kinderen met kanker te maken hebben. Zij krijgen een paar dagen een huisje aan de Westlandse kust om uit te waaien en even de ziekte te vergeten.

 

De droom van Jade is een eigen huisje, zodat ze het hele jaar gezinnen kan onderbrengen. Inmiddels is volgens haar vader al 70.000 euro opgehaald, maar is nog wel 2 tot 3 ton nodig voor een eigen huisje. Daarnaast verzorgt de stichting voorlichting op scholen over wat het met mensen doet om te schelden met het woord kanker.

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 

 

Uitbehandelde Jade is de jongste van Nederland met koninklijke  onderscheiding: 'Zoveel levens geraakt' | Instagram AD Haagsche Courant |  AD.nl

Jade Kops 

Eigen foto.

 

 

 

 

Vraagbaak voor kinderen met kanker:

Jade wacht na een nieuwe reeks bestralingen op de levensverlengende chemotherapie die in november  2024 start. Tijdens de vele behandelingen in het Prinses Máxima Centrum is Jade daar een bekend gezicht geworden en een vraagbaak voor kinderen met kanker en hun ouders. Daarnaast bericht ze over haar ziekte, de behandelingen, het verloop en hoe het nu met haar gaat via haar Instagramaccount @mijnlevenmetkanker.

 

Daar heeft ze inmiddels 118.000 volgers, onder wie cabaretier Claudia de Breij en influencer Bas Smit. De laatste zat in de zaal om Jade direct te feliciteren. De Breij kon er niet bij zijn en had wat ingesproken, net als iemand van het Prinses Máxima Centrum, vriendin en zangeres Emma Kok en Fred van Leer.

 

 

Voor het Bericht van Instagram klik hier

 

 

 

 

Bron: www.ad.nl