Uit onderzoek blijkt dat fitheid en spierkracht het aantal sterfgevallen onder kankerpatiënten kunnen halveren.

25-01-2025 15:35

 

 

Uit analyse blijkt dat patiënten moeten bewegen en hun gewicht onder controle moeten houden om maximaal profijt te hebben.

 

 

Fitness and muscle strength could halve cancer patient deaths, study  suggests | Cancer research | The Guardian

Kankerpatiënten met goede spierkracht en cardiorespiratoire fitheid hadden 31-46% minder kans om te sterven, zo bleek uit het onderzoek. 

Foto: Rick Lewis/Alamy.

 

 

 

 

Uit een onderzoek blijkt dat spierkracht en een goede fysieke conditie de kans dat kankerpatiënten aan hun ziekte overlijden bijna kunnen halveren. Op maat gemaakte trainingsschema's kunnen de overlevingskans vergroten.

 

De kans dat mensen aan kanker overlijden, is de afgelopen decennia aanzienlijk afgenomen. Dit komt door een beter inzicht in de symptomen en betere toegang tot behandeling en zorg.

 

Ondanks de aanzienlijke vooruitgang kunnen de bijwerkingen van de behandeling, onder andere op het hart en de spieren, de overlevingskans beïnvloeden.

 

Uit een gegevensanalyse onder bijna 47.000 patiënten met verschillende soorten en stadia van kanker blijkt dat spierkracht en een goede fysieke conditie verband houden met een aanzienlijk lager risico op overlijden door welke oorzaak dan ook bij mensen met kanker.

 

 

De bevindingen werden gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine.

 

Om mogelijke opties voor het verlengen van de overlevingsduur van deze patiënten te onderzoeken, wilden onderzoekers nagaan of spierkracht en cardiorespiratoire fitheid verband hielden met een lager risico op overlijden en of het type en stadium van kanker van invloed zouden kunnen zijn.

 

Onderzoekers onder leiding van Edith Cowan University in Australië zochten naar relevante onderzoeken die tot en met augustus 2023 in het Engels waren gepubliceerd. In de uiteindelijke gepoolde data-analyse waren daar 42 van opgenomen.

 

Vergeleken met patiënten met weinig spierkracht en een lage cardiovasculaire conditie, hadden patiënten aan het andere uiteinde van het spectrum 31-46% minder kans om te overlijden, ongeacht de oorzaak, aldus de onderzoekers.

 

Deze combinatie van kracht en conditie ging gepaard met een 8-46% lager risico op overlijden door welke oorzaak dan ook bij patiënten met kanker in stadium 3 of 4, en een 19-41% lager risico op overlijden door welke oorzaak dan ook bij patiënten met long- of spijsverteringskanker.


"Onze bevindingen benadrukken dat spierkracht mogelijk in de klinische praktijk kan worden gebruikt om het sterfterisico bij kankerpatiënten in een vergevorderd stadium te bepalen en dat spierversterkende activiteiten daarom kunnen worden ingezet om de levensverwachting te verhogen", schreven de onderzoekers.

 

Uit een tweede onderzoek , dat woensdag ook werd gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine, bleek dat het behouden van een slanke taille in combinatie met regelmatige lichaamsbeweging veel effectiever is bij het verlagen van het risico op kanker dan het doen van slechts één van beide.

 

Uit het onderzoek, dat werd gefinancierd door het Wereld Kankeronderzoek Fonds, bleek dat mensen moesten bewegen en hun gewicht onder controle moesten houden om maximaal te profiteren van de voordelen.

 

Het onderzoek, waaraan ruim 315.000 mensen meededen, was het eerste onderzoek naar de manier waarop deze twee acties samen het risico op kanker kunnen verkleinen.

 

Dr. Helen Croker, assistent-directeur onderzoek en beleid bij het World Cancer Research Fund, zei: "Deze bevindingen benadrukken het belang van een holistische levensstijlbenadering in plaats van het focussen op één factor om het risico op kanker te verminderen. Het behouden van een gezond gewicht en, in het bijzonder, het hebben van een tailleomtrek binnen het aanbevolen niveau en fysiek actief zijn, samen met het eten van een gezond dieet, zijn allemaal cruciale stappen om het risico op kanker te verminderen."

 

Ondertussen maakte Cancer Research UK, een toonaangevende liefdadigheidsinstelling voor kanker, woensdag bekend dat het samen met zijn partners £ 10 miljoen investeert in de ontwikkeling van nieuwe hulpmiddelen met behulp van AI en analyses om de vroege detectie en preventie van kanker te verbeteren.

 

Volgens de liefdadigheidsinstelling kunnen artsen binnenkort wellicht voorspellen hoe groot de kans is dat iemand kanker krijgt en gepersonaliseerde hulp bieden dankzij het vijf jaar durende detectieprogramma voor kanker, dat is gebaseerd op data.

 

Dit zou ertoe kunnen leiden dat mensen met een hoger risico vaker of op jongere leeftijd aan een kankerscreening worden onderworpen, terwijl mensen met een lager risico onnodige tests bespaard kunnen blijven.

 

 

Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.