Twee zienswijzen op plan hospice de Mantelmeeuw.

14-12-2024 15:43

 

 

Auteur: Ell Waterman - rtvmiddenholland.nl/nieuws

 

 

Image for Twee zienswijzen op plan hospice de Mantelmeeuw

 

 

 

Het bestemmingsplan voor de nieuwbouw van hospice de Mantelmeeuw in Woerden heeft tot en met 5 december ter inzage gelegen. Op het plan zijn twee reacties binnengekomen, zo laat de persvoorlichter van de gemeente aan RPL Woerden weten.

 

Officieel worden deze reacties “zienswijzen” genoemd. De inhoud daarvan is nog niet bekend. De gemeente gaat de zienswijzen verder bekijken of deze een reden kunnen zijn om het bestemmingsplan te veranderen. Daarna wordt het bestemmingsplan voorgelegd aan de gemeenteraad en wordt ook de inhoud van de zienswijzen openbaar.


Als de gemeenteraad akkoord gaat met het plan en met de beoordeling van de zienswijzen, zal zij besluiten om het plan vast te stellen. Na dat besluit, kan er nog formeel bezwaar worden gemaakt.

 

Mirjam Bijlenga, directeur van stichting de Mantelmeeuw, hoopt dat de procedure verder soepel en zonder vertraging doorlopen wordt. Zij ziet wel dat burgers via het indienen van een zienswijze de mogelijkheid hebben om hun mening te geven over de nieuwbouw in hun omgeving. Die mening van betrokkenen wordt schriftelijk vastgelegd en de gemeente gaat er vervolgens op reageren. Volgens Bijlenga is het ontwerp van het pand voor het nieuw hospice echter niet meer aan te passen. Bijvoorbeeld maken de eisen rondom duurzaamheid het nodig dat het pand dik wordt ingepakt. En komen zes kamers voor bewoners in het gebouw, ruimte voor hun bezoekers, badkamers, keukens, maar ook kantoren voor het personeel van het hospice.

 

 

Huidige bouwmogelijkheden.

 
 
 
 
 
Op de locatie voor de nieuwbouw is het volgens het huidige bestemmingsplan mogelijk om woningen te bouwen, met een maximale hoogte van 12 m. Dat bestemmingsplan, met de titel “Entreegebied Landgoed Bredius” is vastgesteld in 2021. Iedereen heeft daar destijds op kunnen inspreken. Mirjam Bijlenga vertelt aan RPL Woerden dat de nieuwbouw binnen de bouwgrenzen van dat bestemmingsplan zal blijven. De nieuwbouw wordt ook niet hoger dan al is toegestaan. Dat er nu een wijziging van het bestemmingsplan nodig is, komt alleen doordat het gebruik verandert. In plaats van woningen, kan er een maatschappelijke bestemming komen, dat wil zeggen, plaats voor het hospice. Deze verandering van het gebruik maakt deze procedure nodig.
 
 
 

Keus voor deze locatie:

Voordat deze locatie werd gekozen zijn er meerdere mogelijke locaties voor de nieuwbouw bekeken. Volgens Mirjam Bijlenga heeft de gemeente diverse locaties aangedragen. Uiteindelijk bleven er drie mogelijkheden over. Bij de uiteindelijke keus werd rekening gehouden met allerlei aspecten. Zo moest de locatie voldoen aan het programma van eisen voor de nieuwbouw. Het moest een veilige omgeving zijn om er naartoe te fietsen, wat soms ook midden in de nacht nodig kan zijn. Ook is van belang dat de bewoners kunnen wandelen in de natuur of naar de stad kunnen gaan, al dan niet in een rolstoel. Een plek die eerder is afgevallen was het parkeerterrein bij De Veste. Vanuit die plek zouden de bewoners in de winter, als de bomen kaal zijn, op de begraafplaats uitkijken. Dat is uiteraard niet prettig voor de bewoners, die in de laatste fase van hun leven zijn. Zo viel de keus op de locatie aan de Burgemeester H.G. van Kempensingel, dicht bij en ingang naar landgoed Bredius.
 
 

Noodzaak voor de nieuwbouw:

De directeur van de Mantelmeeuw vertelt aan RPL Woerden dat de organisatie een grote druk voelt om uit te breiden. Het aantal aanvragen voor verblijf in het hospice stijgt. In het verleden waren er 35-45 opnames per jaar. De laatste jaren laten een stijging zien. Dit jaar zijn er ongeveer 80 mensen in het hospice geweest, mensen die thuis niet voldoende zorg konden krijgen; zorg die wel nodig was.

 

Het hospice heeft daardoor in 2024 aan ongeveer 50 mensen nee moeten verkopen, ook aan mensen die woonachtig zijn in Woerden, mensen die in hun eigen huis geen kamer beneden hadden. Die groei van de aanvragen gaat de komende jaren door is de verwachting.

 

 

Impressie nieuwbouw.

 

 

 

Het huidige pand.

 

 

 

Wat ook knelt in het huidige gebouw aan de Meeuwenlaan is dat er geen lift is. De brandweer wordt soms ingeschakeld om mensen naar boven te brengen.

 

 

Financiering:

Thea van Dijk werkt sinds 2000 bij het Hospice aan de administratie. Zij vertelt aan RPL Woerden dat de Mantelmeeuw druk bezig is de financiering voor het nieuwe pand rond de krijgen. Er is rond de 900.000 euro nodig. Van dat geld is nu 32% binnengekomen of al toegezegd. De stichting heeft ook aanvragen gedaan bij enkele fondsen. De verwachting is dat daar ook een bijdrage uitkomt. Sommige van die fondsen willen echter de zekerheid hebben dat de bouw doorgaat, die wachten dus op de vaststelling van het nieuwe bestemmingsplan.

 

Het hospice ontvangt ook bijdragen van mensen die in plaats van een cadeau voor hun verjaardag of bruiloft geld vragen voor Mantelmeeuw. Bridgeclub Victoria heeft in november een goede doelen drive gehouden met lootjes en collecte, daar is een mooi bedrag uitgekomen, meer dan 3000 euro. Thea van Dijk vertelt dat er ook giften uit andere kernen komen. Zo was er op 30 november in Harmelen een creatieve markt, waarbij alle standhouders een deel van de opbrengst aan de Mantelmeeuw schonken. In Kamerik was een kerstmarkt waar boterkoek verkocht is en een deel van de opbrengst naar het hospice ging. Thea van Dijk vertelt ook enthousiast over de kraam waar op 14 december 2024 tegeltjes te koop zijn. Daaronder is een speciale serie voor kerst.

 

 

Afbeeldingen: Huidige locatie zonder bebouwing: Elly Waterman, impressie nieuwbouw: Arcom, via Omgevingsloket, plattegrond bestemming: Omgevingsloket, huidige gebouw: De Mantelmeeuw