Thuisondersteuning vanuit het hospice nu in heel Zeeland mogelijk.

28-12-2023 18:04

 

 

 

Thuisblijven als het einde nadert, veel mensen willen het, maar het is niet altijd mogelijk. Thuisondersteuning vanuit een hospice kan hierbij helpen. Tot nu toe was dit er in het grootste deel van Zeeland al, maar nog niet op Schouwen-Duiveland. Daar komt verandering in. Ook Hospice Kaaskenhuis in Zierikzee gaat er nu mee beginnen. Het hospice krijgt 40.000 euro subsidie hiervoor.

 

 

Mantelzorger

Ter illustratie: een mantelzorger en familielid.

Foto: ANP

 
 
 
 
 
 
Het geld wordt onder meer gebruik om vrijwilligers te trainen, die essentieel zijn voor de thuisondersteuning.
 

"De thuisondersteuning betekent dat mensen in de laatste levensfase hulp kunnen krijgen van een vrijwilliger die bij iemand thuis komt", legt Jael Kirchner van het Kaaskenshuis uit in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker. "Dat vindt plaats naast de professionele thuiszorg en is er ter ondersteuning van de betrokkenen."
 

Er zijn voor de betrokkenen is het hoofddoel hier. "Voor diegene zelf, bijvoorbeeld als die niet alleen kan blijven of een praatje wil maken of even naar buiten wil. Als er een mantelzorger of partner is, is het vaak heel zwaar om fulltime voor iemand te zorgen. Het kan dus ook ter ontlasting van die mantelzorger zijn."
 

Wat die ondersteuning precies inhoudt, hangt af van wat de persoon fijn vindt. "De vrijwilligers zijn opgeleid om om te kunnen gaan met mensen die in de laatste levensfase zijn." Ze kunnen er bijvoorbeeld over praten. "Maar alleen als de betrokkene dat wil."
 


Thuisblijven:


Of je naar een hospice gaat of thuisblijft, is eigenlijk een keuze, vertelt Kirchner. "Wat wij merken is dat het voor sommige mensen heel fijn is om naar de hospice te gaan. Het kan rust geven voor diegene of voor de mantelzorgers, maar de meeste mensen willen het liefste thuis blijven en ook thuis sterven."
 

Soms wordt een situatie zo dat iemand de overweging maakt toch naar een hospice te gaan, ook al zou diegene liever thuisblijven. Bijvoorbeeld als het te zwaar wordt voor de mantelzorger. Met de ondersteuning van zo'n vrijwilliger kan het in zo'n situatie nog wel mogelijk zijn om thuis te blijven.
 

Nu Hospice Kaaskenshuis hiermee begint, is deze vorm van zorg ook mogelijk op Schouwen-Duiveland en daarmee kunnen mensen in heel Zeeland thuisondersteuning van het hospice krijgen.