Tavi (10) doet Iron Man voor kinderen met kanker.

22-07-2024 12:51

 

 

Auteur: Wouter Westerveld - rtvdrenthe.nl/nieuws

 

 

Elke dag loopt, fietst of zwemt Tavi een aantal kilometers om zijn missie te voltooien

Elke dag loopt, fietst of zwemt Tavi een aantal kilometers om zijn missie te voltooien

Foto: RTV Drenthe / Wouter Westerveld.

 

 

 

 

 

Zwemmen, fietsen en hardlopen. Tijdens een Iron Man (triatlon) moet je alle drie de disciplines tot in de puntjes beheersen. De 10-jarige Tavi uit de Wijk doet er deze zomer eentje om geld in te zamelen voor kinderen met kanker.


Het is klokslag 10.00 uur en de jonge sportfanaat zit aan de ontbijttafel nog een bakje yoghurt weg te werken. "Krachtvoer", zegt zijn vader. Tavi lepelt de inhoud binnen een paar minuten naar binnen. "Klaar om te gaan", stelt hij.

 

 

Pittige opdracht:

Vandaag staan een stukje hardlopen en fietsen op het menu. "Een Iron Man is een volledige triatlon", gaat Tavi verder. "Dan moet je 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en daarna nog een marathon lopen." Best wel pittig dus. "Maar ik verspreid het over een aantal weken hoor."

 

Hij begint vandaag 21 Juli 2024 met hardlopen. Eind augustus 2024  hoopt hij zijn laatste kilometers te maken in de buurt van het Prinses Maxima Centrum in Utrecht. Dat is de plek waar hij het geld ook voor inzamelt. "Over die plek zag ik samen met mijn vader een documentaire. Ik vond het zo zielig en wilde de kinderen helpen." Met de zware sportuitdaging hoopt hij 10.000 euro in te zamelen.


'Wil graag mensen helpen'


De 10-jarige sportfanaat zamelde vorig jaar ook al geld in voor een hulphond door 111 kilometer te hardlopen. Maar wat vinden zijn leeftijdsgenoten eigenlijk van deze acties?


"Ze vragen me weleens waarom ik dit allemaal doe. Dan zeg ik altijd dat ik het mooi vind om iets te doen en mensen graag wil helpen."

 

 

Maarten van der Weijden:

Het rondje hardlopen zit er inmiddels op en Tavi springt direct op de fiets. Maar maximaal twintig kilometer. "Mijn vader heeft me geleerd om het soms rustig aan te pakken. Je hebt vandaag gedaan wat je moest doen, neem daarna ook rust. Dan voel je je morgen ook gewoon weer beter."


En of hij dit elk jaar gaat doen? "Misschien dat ik volgend jaar een jaartje rust neem, ik weet het nog niet", lacht hij. Wel heeft hij nog een droom en dat is samen met voormalig olympisch kampioen Maarten van der Weijden zwemmen. "Hij doet altijd bizarre dingen voor het goede doel. Dat vind ik heel tof", sluit hij af.

 

 

Video: Tavi (10) uit de Wijk doet Iron Man voor het goede doel.