Taiwanees onderzoeksteam ontwikkelt nieuw kankermedicijn.

06-08-2024 14:42

 

 

Auteur:James Thompson en Tseng I-ning  -Einditem/ASG.

 

 

 

Wetenschap & Techniek.

 
 
CNA-foto 5 augustus 2023
 
CNA-Foto 
 
 
 
 
 
 
Taipei, 6 augustus 2024 (CNA) Onderzoekers in Taiwan hebben een nieuw medicijn voor doelgerichte therapie ontwikkeld dat volgens preklinische onderzoeken de groei van tumoren bij bijna 30 procent van de kankerpatiënten kan remmen.
 

Uit testen die een team van het Institute of Biotechnology and Pharmaceutical Research van het National Health Research Institute (NHRI) op muizen uitvoerde, bleek dat de tumorgrootte binnen 10 dagen na toediening van het nieuwe medicijn afnam. De tumorregressie ging zelfs een maand na het stoppen van het doelgerichte therapiemedicijn nog door.

 

Het medicijn, genaamd DBPR728, kan oraal worden ingenomen om de afbraak van MYC-oncoproteïnen in tumoren te bevorderen, volgens onderzoekers Chi Ya-Hui (紀雅惠), Yeh Teng-Kuang (葉燈光), Chen Chiung-Tong (陳炯東) en Chang. Chun-Ping Chang (張竣評).
 

Molecular Cancer Therapeutics, een toonaangevend tijdschrift uitgegeven door de American Association for Cancer Research, publiceerde het onderzoek van het team in juni.

 

Volgens de bevindingen van het team onderdrukte DBPR728 "de glycolyse effectief, wat leidde tot regressie van xenograft-tumoren met MYC-genamplificatie of -overexpressie."
 

"[DBPR728] snijdt de toevoer van voedingsstoffen af ​​die essentieel zijn voor de groei van kanker" en heeft positieve resultaten laten zien in verschillende kankerscenario's "waaronder kleincellige longkanker, triple-negatieve borstkanker, leverkanker en medulloblastoom."

 

Volgens Chi is dit de eerste keer dat er een doelgerichte therapie is ontwikkeld voor MYC-oncogenkankers, waar ongeveer 28 procent van de kankerpatiënten last van heeft.
 

Tijdens een persconferentie in Taipei op maandag zei Hsieh Hsing-pang (謝興邦), directeur van het Institute of Biotechnology and Pharmaceutical Research van NHRI, dat het nieuwe medicijn een "nieuw tijdperk" vertegenwoordigt in de behandeling van MYC-oncogenkankers.

 

Het team heeft al binnenlandse patenten voor het nieuwe medicijn verkregen en is momenteel bezig met het aanvragen van wereldwijde patenten, aldus Chi.
 

"Na het voltooien van preklinische toxicologische testen gevolgd door klinische proeven, wordt verwacht dat [het nieuwe medicijn] een extra therapeutisch hulpmiddel zal worden voor nauwkeurige kankerbehandelingen", voegde Chi toe.

 

 

Dit Artikel is vertaat uit het Engels.

 

 

Bron: www.focustaiwan.tw