Studie bewijst: bewegen verkleint risico op verspreiding van kanker.
Auteur: Camille Van Puymbroeck - nieuwsblad.be
Getty Images - Johner Images.
Lichaamsbeweging helpt niet alleen om kanker te voorkomen, maar kan ook de ernst van de ziekte beïnvloeden. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek in Zuid-Afrika.
Onderzoekers van de Zuid-Afrikaanse University of the Witwatersrand in Johannesburg onderzochten wat de impact is van lichaamsbeweging op het ziekteverloop van kankerpatiënten. Hun resultaten werden gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine.
Minder verspreiding, minder overlijdens:
Voor de studie werden de data van 28.248 patiënten met kanker in stadium 1 geanalyseerd tussen 2007 en 2022. Van die personen overleed 19 procent voor het einde van de studie en bij 34,5 procent van de personen verspreidde de kanker zich.
Afhankelijk van de mate waarin ze in het jaar voor hun diagnose aan lichaamsbeweging deden, werd hun fysieke activiteit bestempeld als ‘onbestaande’, ‘weinig’ (minder dan 60 minuten per week) en ‘gemiddeld tot veel’. 62 procent van de onderzochte personen bewoog niet, 13 procent minder dan 60 minuten per week en 25 procent meer dan 60 minuten.
Volgens de onderzoekers konden de patiënten hun risico op verspreiding van de kanker met 16 procent verkleinen door in het jaar voor hun diagnose wekelijks een beetje te sporten, een percentage dat bij de fervente sporters opliep tot 27 procent. Het risico op overlijden nam respectievelijk af met 33 en 47 procent in vergelijking met de groep die niet sportte.
“Lichamelijke activiteit kan aanzienlijke voordelen opleveren in termen van progressie- en sterftecijfers bij mensen die gediagnosticeerd zijn met kanker. In een wereld waar kanker een belangrijke last voor de volksgezondheid blijft, kan de promotie van lichaamsbeweging belangrijke voordelen opleveren voor de progressie van kanker en voor de preventie en het beheer ervan”, aldus de onderzoekers.
Bron: www.nieuwsblad.be