Stoppen met roken na de diagnose kanker verbetert de overleving bij een breed scala aan kankers.
Kankerpatiënten die binnen de eerste zes maanden na de diagnose stoppen met roken, zien een langere levensduur, zo blijkt uit onderzoek
Rokers bij wie kanker is vastgesteld, hebben nu meer reden om te stoppen. Onderzoekers van het MD Anderson Cancer Center van de Universiteit van Texas hebben ontdekt dat de overlevingskansen optimaal zijn als patiënten binnen zes maanden na de diagnose stoppen met roken.
Resultaten van het onderzoek, vandaag gepubliceerd in JAMA Oncology , lieten een reductie zien van 22%-26% in kankergerelateerde mortaliteit onder degenen die binnen drie maanden na aanvang van de tabaksbehandeling waren gestopt met roken. De beste resultaten werden waargenomen bij patiënten die binnen zes maanden na een kankerdiagnose met de tabaksbehandeling begonnen en drie maanden later stopten met roken. De overleving van deze patiënten steeg van 2,1 jaar voor rokers tot 3,9 jaar voor geheelonthouders.
Paul Cinciripini, Ph.D.
"Hoewel stoppen met roken breed wordt gepromoot in kankercentra voor kankerpreventie, wordt het door veel oncologen in hun routinematige zorg onderbelicht," aldus hoofdonderzoeker Paul Cinciripini, Ph.D. , voorzitter van Gedragswetenschappen en uitvoerend directeur van het Tobacco Research and Treatment Program bij MD Anderson. "Ons onderzoek onderstreept de cruciale rol van vroegtijdig stoppen met roken als een belangrijke klinische interventie voor patiënten die een kankerbehandeling ondergaan."
Tabaksgebruik blijft de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak en ziekte in de VS Volgens de Surgeon General verhoogt roken bij of na een kankerdiagnose zowel de totale als de kankerspecifieke sterfte, evenals het risico op ziekteprogressie en tabaksgerelateerde tweede primaire kankers. Elk jaar sterven ongeveer 480.000 Amerikanen aan tabaksgerelateerde ziekten.
De gemiddelde roker doet meerdere pogingen om te stoppen voordat hij de verslaving met succes overwint. Het Tobacco Research and Treatment Program van MD Anderson pakt de barrières voor stoppen aan op individueel en populatieniveau, en voert onderzoek uit dat is ontworpen om de klinische praktijk te veranderen door kennishiaten bij zorgverleners over de behandeling van tabaksverslaving aan te pakken.
In de huidige studie volgden onderzoekers een cohort van 4.526 huidige rokers die de diagnose kanker hadden gekregen en een stopbehandeling kregen bij MD Anderson. De patiënten waren mannen en vrouwen van 47 tot 62 jaar. Meer dan 95% van de bezoeken in de studie werden via telegeneeskunde verstrekt. Onthouding werd gedefinieerd als zelfgerapporteerd niet roken in de zeven dagen voorafgaand aan elke beoordeling, bij de follow-upmarkeringen van drie, zes en negen maanden. De primaire uitkomst was overleving die werd geregistreerd door het tumorregister van MD Anderson.
"Dit is een oproep tot actie voor experts, regelgevende instanties en instellingen om prioriteit te geven aan stoppen met roken als integraal onderdeel van de eerstelijns kankerzorg," aldus Cinciripini. "MD Anderson heeft aanzienlijk geïnvesteerd in klinische zorg en onderzoek met betrekking tot tabaksgebruik, wat op individueel patiëntniveau resulteert in een betere kwaliteit van leven en een langere levensverwachting voor degenen die stoppen met roken. Hoe eerder de patiënt begint met een behandeling om te stoppen met roken, hoe groter de impact op de levensduur van een patiënt."
Beperkingen van dit onderzoek zijn onder meer de beschikbaarheid van niet-kankergerelateerde gezondheidsproblemen, zoals vastgelegd in het tumorregister, en het feit dat de patiënten in dit onderzoek deelnamen aan een institutioneel gesponsord behandelprogramma.
Dit onderzoek werd ondersteund door MD Anderson's Tobacco Research and Treatment Program, dat wordt gefinancierd door het State of Texas Permanent Health Fund. Extra ondersteuning werd verleend door de Margaret & Ben Love Chair in Clinical Cancer Care ter ere van Dr. Charles A. LeMaistre en het National Cancer Institute (P3OCAO16672).