Stoppen met roken kan 120.000 kankergevallen schelen en 5,5 miljard euro besparen.

08-10-2024 09:01

 

 

Auteur:: Ellen van Gaalen - ad.nl/gezond

 

 

Stoppen met roken kan 120.000 kankergevallen schelen en 5,5 miljard euro  besparen | Gezond | AD.nl

Stoppen met roken kan meer dan honderdduizend kankerdiagnoses voorkomen. 

Foto: Getty Images/Tetra images RF

 

 

 

 

Als fors meer volwassenen stoppen met roken en jongeren niet meer beginnen, krijgen de komende decennia zeker 120.000 minder mensen kanker. Volgens het Integraal Kankercentrum Nederland kan preventie duizenden levens redden en miljarden aan zorgkosten besparen. ‘Roken onaantrekkelijk maken en mensen helpen met stoppen lonen écht.’

 

Het is voor het eerst dat het IKNL de impact van stoppen met roken op het aantal kankerdiagnoses heeft berekend. Nu krijgen elk jaar meer dan 14.000 Nederlanders longkanker, 6800 blaaskanker en 2700 slokdarmkanker. Veel van deze mensen worden ziek door roken.

 

Als het lukt om in 2032 nog 5 procent rokende volwassenen te hebben en te zorgen dat jongeren niet meer beginnen, krijgen tot 2045 meer dan 120.000 mensen geen long-, blaas- of slokdarmkanker. Het is een onderschatting, stelt het IKNL. Want roken veroorzaakt bijvoorbeeld ook hoofdhals- en nierkanker.

 

,,We hebben nu alleen gekeken naar de kankersoorten die het sterkst door roken worden beïnvloed”, zegt onderzoeksleider Maarten Bijlsma. Ook de kinderen die nu tussen de 4 en 10 jaar zijn, zitten nog niet in de berekeningen. Als die niet gaan roken, voorkomt dat zeker 66.000 kankerdiagnoses in hun leven.

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 

Stoppen met roken kan 120.000 kankergevallen schelen en 5,5 miljard euro  besparen | Gezond | bd.nl

Foto: Joris van Gennip.

 

 

 

Ambitieuze berekeningen:

De berekeningen zijn ambitieus: nu rookt 19 procent van de volwassenen. Dat percentage daalde met 10 procentpunten sinds 2010. Dus hoe realistisch is het dat in 2032 nog 5 procent van de Nederlanders rookt? ,,Dat is inderdaad ambitieus, maar we willen nu hard bewijs op tafel leggen hoeveel winst er valt te behalen met rookpreventie, zeker omdat het erop lijkt dat weer meer jongeren gaan roken”, reageert IKNL-woordvoerder Jolanda Sinha. Help mensen met stoppen, maak roken onaantrekkelijk, zegt het kankercentrum.

 

Temeer omdat de druk op de zorg hoog is en er in de toekomst niet genoeg zorgmedewerkers zijn om iedereen te helpen. Als zoveel minder mensen kanker krijgen, bespaart het ook nog eens minstens 5,5 miljard euro aan zorgkosten. Zo kostte een longkankerpatiënt in 2019 gemiddeld 30.000 euro. Voor slokdarmkanker liep dat bedrag op tot 18.700 euro per patiënt en voor blaaskanker kostten behandeling en nazorg gemiddeld 7800 euro. Bijlsma: ,,Die bedragen zijn nu al hoger en zullen ook in de toekomst oplopen. Ook die kosten zijn dus een onderschatting en de besparing kan veel hoger zijn.”

 

Overigens is in de IKNL-berekeningen puur gekeken naar rokers. De opmars van de vape is niet meegenomen.

 

 

Bron: www.ad.nl