Stichting Kasam maakt kanker bespreekbaar voor kinderen.
Auteur: Liona Debast - dtvnieuws.nl/nieuws
Angst, onzekerheid, verdriet en boosheid. Kanker heeft effect op alle gezinsleden. Ook bij kinderen levert het veel vragen op. Bij Stichting Kasam willen ze die kinderen helpen, door er met elkaar over te praten.
Vijf jaar geleden richtte Brigitte Bruin Stichting Kasam op. Ze zag wat haar eigen diagnose deed met haar kinderen en wil uiteindelijk zo veel mogelijk kinderen door heel Nederland helpen. "Ik zou nu mijn kinderen meteen op de hoogte hebben gebracht", reflecteert Bruin. "Wij durfden niet te zeggen dat ik kanker had, pas toen ik wist dat ik geen uitzaaiingen had. Maar die spanningen hebben ze toch gevoeld."
Samenwerking met het Vicki Brown Huis:
De bijeenkomsten, die worden georganiseerd in het Vicki Brown Huis, zijn voor kinderen tussen de zes en dertien jaar. Bij sommige van de in totaal negen bijeenkomsten mag ook de rest van het gezin mee. "Samen weten, praten, voelen en doen is sterk bij kanker. Dus we praten en we hebben activiteiten. Kinderen zijn bezig met 'wat staat mij te wachten."
Lilian van Staa, van het Vicki Brown Huis, weet dat het mooie dingen oplevert. "Wat voor jezelf moeilijk is om aan te pakken wordt tijdens de bijeenkomsten besproken. Daar komen mooie verbindingen uit voort."
Boos over bang, zie je heel veel. Dat kinderen niet goed met hun gevoelens uit de voeten kunnen.
Brigitte Bruin, Stichting Kasam.
Rollen veranderen:
"Een ouder verandert in zijn rol, wordt ziek, en is dus niet altijd meer beschikbaar. Er komt onzekerheid het gezin binnen. Dat doet iets met de ouderen, maar dat doet ook iets met de kinderen", zegt Bruin.
Uit onderzoek blijkt dat het met 70% van de kinderen die met kanker in het gezin te maken krijgen redelijk goed gaat. De coaches zien wel dat kinderen op school zo normaal mogelijk mee willen doen en hun gevoelens opkroppen. "Je staat verstelt over hoeveel kinderen er te maken hebben met kanker. Eén op de twee, wordt er tegenwoordig gezegd. Als je er dieper op in gaat kom je erachter hoeveel dat met een kind doet. Hoeveel emoties daarbij komen kijken", aldus Van Staa.
Sponsoren:
"Boos over bang, zie je heel veel. Dat kinderen niet goed met hun gevoelens uit de voeten kunnen." De bijeenkomsten moeten daarbij helpen.
Aanmelden voor het traject is gratis.
Om de bijeenkomsten mogelijk te maken is de stichting daarom op zoek naar sponsoren.
Voor de Video van dit Artikel klik hier
Bron: www.dtvnieuws.nl