Steeds meer kinderen overleven kanker.
Foto: ANP.
Utrecht - De overlevingskans voor kankerpatiënten onder de 18 jaar is de afgelopen dertig jaar flink toegenomen, meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Dat is volgens de organisatie te danken aan betere diagnostiek en behandeling, die sinds 2018 centraal georganiseerd is vanuit het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht.
Van de kinderen en jongeren die tussen 2010 en 2018 kanker kregen, leefde 84 procent vijf jaar later nog. Bij kinderen die in de jaren 90 diezelfde diagnose kregen, lag dit percentage op 74 procent. Bij leukemie is die overlevingskans nog sterker toegenomen: van 74 naar 88 procent. Dat is goed nieuws omdat leukemie een van de meest voorkomende kankersoorten is bij kinderen.
De vooruitgang is volgens Henrike Karim-Kos van het IKNL en het Prinses Máxima Centrum vooral te danken aan slimmer behandelen. "Dertig jaar geleden werden bij leukemie alle kinderen op dezelfde manier behandeld. Nu delen we deze kinderen in groepen in, op basis van kenmerken van de kankercel", zegt zij tegen de NOS.
600 kinderen:
Jaarlijks krijgen zo'n 600 kinderen in Nederland de prognose kanker. De overlevingskans verschilt sterk per kankersoort. Van de kinderen die de diagnose Hodgkinlymfoon krijgen, leeft 98 procent nog na vijf jaar. Bij hooggradige gliomen, een soort hersenkanker, is dat maar 7 procent.
Volgens René Medema zijn er nog te veel kinderen met zo'n slechte prognose. "De moeilijkst te behandelen tumoren blijven over", vertelt het wetenschappelijk hoofd van het Prinses Máxima Centrum. "Daarom is het zo belangrijk om de krachten van zorgprofessionals en onderzoekers te blijven bundelen."
Bron: www.bingofm.nl/nieuws