Steeds meer Belgen krijgen voor de tweede keer huidkanker.

24-04-2024 17:17

 

 

Auteur: IMA - hln.be/gezondheid

 

 

 

Steeds meer Belgen krijgen voor de tweede keer huidkanker | Gezondheid |  hln.be

Illustratiebeeld. Dokter onderzoekt vlekken op melanomen huidkanker. 

Foto: Getty Images.

 
 
 
 
 
 
Steeds meer Belgen krijgen voor de tweede keer huidkanker. Het dermatologennetwerk Euromelanoma vraagt daarom extra aandacht voor de fysieke én psychologische ondersteuning van patiënten na de diagnose.
 
 
Vandaag stelt dermatoloog Thomas Maselis, Belgisch voorzitter van Euromelanoma België, de 25ste sensibiliseringscampagne rond huidkanker voor in het Jules Bordetinstituut in Anderlecht. “Als alle huidkankers in beschouwing worden genomen, staat huidkanker met stip op één”, zegt hij tijdens de voorstelling. “Maar er is een groot voordeel: de huid is het enige orgaan dat we kunnen zien”, aldus Maselis.
 
 
In 2004 telde de Stichting Kankerregister 11.000 nieuwe gevallen van huidkanker in België. In 2024 zal dat aantal opgelopen zijn tot ongeveer 50.000. Die stijging is volgens dermatoloog Thomas Maselis te wijten aan onze liefde voor de zon. “We houden bijna allemaal van de zon en door de zon komen bepaalde stoffen vrij, zoals endorfine, serotonine, cafeïne en zelfs testosteron”, legt hij uit. Bovendien worden we steeds ouder en gaan we steeds vaker op reis dan vroeger, waardoor onze huid niet alleen langer, maar ook vaker blootgesteld wordt aan uv-stralen.
 

Ook immunosuppressiva spelen een rol. Dat zijn geneesmiddelen die de werking van het afweersysteem remmen. “Iedereen in de zaal heeft al huidkankers gehad, maar je eigen afweersysteem herkent die en ruimt die op”, legt dokter Maselis uit.

 

 

Verschillende vormen van huidkanker:

Ongeveer 70 procent van de huidtumoren zijn basocellulaire carcinomen. Die carcinomen komen het vaakst voor en zijn het gevolg van zonnebrand in de jeugdjaren. Basocellulaire carcinomen zaaien meestal niet uit.

 

Spinocellulaire carcinomen, daarentegen, komen in ongeveer 20 procent van de gevallen voor, maar zijn venijniger en kunnen wel uitzaaien. De oorzaak van die huidtumoren is de langdurige blootstelling aan zonlicht. Melanomen ontstaan dan weer in pigmentvlekken en zijn heel agressief.

 

Wie al huidkanker heeft gehad, loopt bovendien een groter risico om nogmaals huidkanker te krijgen. “Dat geldt voor ongeveer 12 procent van de patiënten”, zegt dokter Maselis. Zo lopen melanoompatiënten zelfs tien keer meer risico om een nieuw melanoom te ontwikkelen.

 

 

Preventie:

“De bedoeling van Euromelanoma is, was en zal zijn: leed door huidkanker bij de bevolking verminderen”, aldus dokter Maselis. Daarom zet het dermatologennetwerk in op drie vormen van preventie: primair door bescherming tegen de zon, secundair door bij de gehele bevolking huidkanker vroeg op te sporen en tertiair door mensen die huidkanker gehad hebben, aan te sporen de follow-ups bij de arts te respecteren, te leren hoe een huidtumor eruitziet en zichzelf frequent te controleren op vlekjes.

 

De sensibiliseringscampagne ‘Leer & leef. Leer te leven’ richt zich op die specifieke groep mensen. De dermatologen vragen meer aandacht voor de psychologische ondersteuning van huidkankerpatiënten na de diagnose en zelfs na de behandeling. “Je mag de impact niet onderschatten”, zegt dokter Maselis. “Ook al zijn het basaalcelcarcinoom (basocellulair carcinoom, red.) en het plaveiselcarcinoom (spinocellulair carcinoom, red.) goed te genezen, de diagnose ‘kanker’ komt toch binnen.”

 

 

Tegen discriminatie van kankerpatiënten:

Naast preventie pleit het dermatologennetwerk voor het recht om vergeten te worden voor huidkankerpatiënten. Die wetgeving moet de discriminatie van mensen die huidkanker hebben gehad, bij het aanvragen van een lening, hypotheek of verzekering, in heel Europa aanpakken. Na een bepaalde periode na het einde van een succesvolle behandeling zouden financiële instellingen en verzekeraars geen rekening meer mogen houden met die kanker bij de aanvraag van een lening, hypotheek of verzekering en geen medische bijpremie meer mogen aanrekenen.

 

In België is de patiënt verplicht de kanker aan te geven bij de verzekeringsmaatschappijen. Sinds 2020 kan er geen sprake meer zijn van discriminatie wanneer de patiënt in volledige remissie verkeert en de ziekte niet opnieuw optreedt binnen een vastgestelde periode na de behandeling. Die periode bedroeg aanvankelijk tien jaar, maar werd bijgesteld naar acht jaar en zal vanaf 2025 nog vijf jaar bedragen.

 

In België wordt het recht op vergeten te worden al toegepast in de schuldsaldoverzekering, de hypothecaire lening en de verzekering voor het gewaarborgd inkomen van ex-kankerpatiënten. Een lijst met uitzonderingen wordt bovendien regelmatig bijgewerkt.

 

 

 

 

Bron: www.hln.be