Steeds meer Almeerders maken gebruik van hospice: ‘Uitbreiding is nodig’.
Foto: Hospice Almere.
Het hospice aan de Meesterstraat in Almere Stad is een ‘bijna-thuis-huis’, een plek waar mensen in een huiselijke omgeving hun laatste levensfase kunnen doorbrengen. De dagelijkse begeleiding en verzorging is in handen van zo’n 90 vrijwilligers. De verpleegkundige zorg wordt verleend door een vast team van Zorggroep Almere en de eigen huisarts van de bewoners.
Voorzitter van het bestuur, Ronald Wilcke, vertelt: “We hebben op dit moment 5 kamers die vrijwel altijd bezet zijn. Op jaarbasis ontvangen we 85 à 90 mensen. Dat is natuurlijk prachtig, maar we moeten er evenzoveel teleurstellen omdat we geen plek hebben. Maatschappelijk gezien is dat onverantwoord. Deze mensen hebben geen tijd om op een wachtlijst te staan. Uitbreiding is daarom zeer wenselijk.”
Dubbele vergrijzing:
Almere is een groeistad. Elk jaar komen er nieuwe inwoners bij. Bovendien neemt de vergrijzing toe. De jonge inwoners van het eerste uur zijn inmiddels niet zo jong meer. Daarmee stijgt het aantal 65-plussers in Almere sneller dan in de rest van Nederland. Daar komt bij dat de gemiddelde leeftijd van Nederlanders sowieso hoger komt te liggen. Dit wordt dubbele vergrijzing genoemd.
Er zijn dus steeds meer mensen die richting hun laatste levensfase gaan of helaas ongeneeslijk ziek worden. Daarmee neemt de druk op verpleeghuizen, ouderenzorg en palliatieve zorg toe.
Penningmeester Anton Zuure: “De sociale vangnetten van mensen worden tegelijkertijd steeds kleiner. Meer mensen wonen alleen of hebben geen mantelzorgers in de buurt.”
Onderzoek door adviesbureau Berenschot bevestigt dit beeld. Ronald: “We wilden onze bevindingen graag staven met objectieve gegevens. Daarom hebben we een onderzoek laten uitvoeren naar de prognose voor komende jaren. Ook daaruit blijkt dat we moeten uitbreiden als we de zorgvoorzieningen op niveau willen houden in Almere.”
Anton: “Hospice Almere vormt een belangrijke schakel in de zorg voor mensen in hun laatste levensfase. Bij ons kunnen zij in een aangename sfeer en op een waardige manier afscheid nemen van het leven en hun dierbaren.”
‘Er zijn’ voor mensen is het belangrijkste:
Dat mensen bezig zijn met afscheid nemen, betekent niet dat er niet gelachen wordt in het hospice. Ronald vertelt: “Mensen kunnen bij ons helemaal zichzelf zijn. Alles is bespreekbaar en niets is te gek. ‘Er zijn’ voor de mensen vinden wij het allerbelangrijkste.
Dit betekent de ene keer een luisterend oor bieden en de andere keer muziek spelen, samen een biertje drinken of eten bestellen bij iemands favoriete restaurant. We hebben zelfs een bewoner gehad die heel graag alpaca’s wilde knuffelen. Toen hebben we geregeld dat er 2 alpaca’s langskwamen in het hospice.”
De Tekst gaat verder onder de Foto:
De woonkamer van het hospice.
Foto: Hospice Almere.
De drijvende kracht achter het hospice:
De vele vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor de bewoners zijn de drijvende kracht achter het hospice. Anton: “Ook wij als bestuursleden doen dit werk op vrijwillige basis. Ik heb toevallig een financieel-economische achtergrond en kan mijn kennis als penningmeester inzetten, maar anders was ik misschien wel aan het bed gaan staan.”
Ronald beaamt dit. “Dit geldt voor alle bestuursleden. Het geeft veel voldoening om van betekenis te kunnen zijn in deze fase van het leven van mensen.”
De dagelijkse leiding is in handen van een algemene coördinator (Petra van Kerkwijk) en een bureaucoördinator (Myra Roosen-Orsel). Zij zijn de enige betaalde medewerkers. Samen met de vrijwillige assistent-coördinatoren zijn zij verantwoordelijk voor het in goede banen leiden van de dagelijkse werkzaamheden.
Van vijf naar negen kamers:
Hospice Almere opende 15 jaar geleden haar deuren aan de Clingendaellaan in Almere Buiten, toen nog met ruimte voor 2 bewoners. Ronald: “Al redelijk snel hadden we behoefte aan meer ruimte. Tussen 2017 en 2020 konden we terecht in het pand van het voormalige Parkhuys aan de Buñuellaan in Almere Stad. Daar konden we 3 mensen tegelijk ontvangen.
In de zomer van 2020 verhuisden we naar de huidige locatie in het centrum. Hier kunnen we onze bewoners ruime kamers met eigen sanitair, televisie, radio en wifi bieden. Ook is er een gezellige woonkamer, een keuken die van alle gemakken is voorzien en een mooie tuin.”
Anton: “Het liefst breiden we dan ook op deze locatie uit. We beschikken hier over alle voorzieningen en we delen het gebouw met woonzorgcentrum De Kiekendief van Zorggroep Almere. De wens is om straks 8 of 9 kamers te hebben. Op die manier kunnen we voldoen aan de vraag en tegelijkertijd het huiselijke karakter behouden.”
De Tekst gaat verder onder de Foto:
Overzichtsfoto van de binnentuin.
Foto: Hospice Almere.
Verschillende uitdagingen:
Zo’n uitbreiding is niet zomaar gerealiseerd. “Het is een behoorlijke stap op meerdere fronten”, vertelt Anton. “Ten eerste moet het gefinancierd worden. Samen met de Vereniging Vrienden van Hospice Almere proberen we meer donateurs en partners te werven die het hospice een warm hart toedragen. Dat kunnen ondernemers zijn, maar ook organisaties of particulieren die ons financieel willen ondersteunen. Zo kregen we eerder al giften van de Rotaryclubs Almere en Innerwheel Almere – ’t Gooi en het Almeerse Wind Fonds.
Daarnaast betekent uitbreiding een extra vraag naar vrijwilligers. Elke dag zijn er van 7.00 uur ’s ochtends tot 23.00 uur ’s avonds vrijwilligers aanwezig die in duo’s diensten draaien van 4 uur. Daarbij vinden we het belangrijk dat de continuïteit gewaarborgd is en er dus niet steeds weer nieuwe gezichten zijn. Iedereen die bij ons vrijwilliger wil worden, krijgt eerst een uitgebreide intake en meerdere opleidingen. Zo weet je als vrijwilliger wat je kunt verwachten en kunnen de bewoners rekenen op goede zorg en begeleiding door gemotiveerde en deskundige mensen.
Tot slot zijn we voor de uitbreiding afhankelijk van de plannen en besluitvorming van de gemeente en Zorggroep Almere. Met de verhuurder van het pand, Woonzorg Nederland, hebben we inmiddels al goede gesprekken gevoerd en verschillende opties verkend.”
Een cadeau voor Almere:
Ronald: “Onze visie voor de toekomst? Ik hoop dat we eind 2025 de uitbreiding hebben gerealiseerd, zodat we er kunnen zijn voor nog meer mensen tijdens het laatste stukje van hun leven. Dat zou een mooi cadeau zijn voor Almere en haar inwoners.”
“Er zijn verschillende manier om het hospice te helpen”, vertelt Ronald. “Op de website van Vrienden van Hospice Almere is daar meer info over te vinden.
Voor meer informatie over vrijwilligerswerk kunnen Almeerders contact opnemen met coordinator@hospicealmere.nl.”
Ook neemt Anton afscheid als penningmeester. Hij vertelt: “Na 8 jaar is het tijd om het stokje over te dragen, dus voor deze functie hebben we momenteel een vacature voor iemand met financiële kennis en ervaring.”
Bron: www.1almere.nl