SPANJE GAAT ZIJN ALLEREERSTE KANKERVACCIN INZETTEN, WAARDOOR DE BEHANDELINGSDUUR VAN EEN UUR NAAR SLECHTS ZEVEN MINUTEN WORDT TERUGGEBRACHT.

20-07-2024 15:57

 

 

Auteur: ALEX TRELINSKI - theolivepress.es/spain-news

 

 

Spanje gaat zijn allereerste kankervaccin inzetten, waardoor de behandelingsduur van een uur naar slechts zeven minuten wordt teruggebracht

 

 

 

 

Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid gaat een nieuwe immunotherapiebehandeling voor verschillende soorten kanker financieren. Deze behandeling vervangt de huidige intraveneuze infusie door een injectie.

 

Met de nieuwe methode wordt de behandeltijd voor patiënten teruggebracht van een uur naar slechts zeven minuten.

 

Minister van Volksgezondheid Monica Garcia zei: “Het is een nieuwe immuuntherapie tegen kanker die minder invasief en effectiever is.”

 

 

 

 

 

 

 

Het door Roche ontwikkelde medicijn is goedgekeurd voor enkele van de meest agressieve en moeilijk te behandelen vormen van kanker, zoals niet-kleincellige longkanker in een vroeg stadium of voor verschillende vormen van gemetastaseerde kanker; hepatocellulair carcinoom; gemetastaseerde triple-negatieve borstkanker of alveolair wekedelensarcoom, om er maar een paar te noemen.

 

Patiënten krijgen elke drie weken een injectie met atezolizumab in hun dijbeen toegediend, zonder dat ze daarvoor onder observatie hoeven te blijven. Dit zorgt voor minder gedoe en bespaart middelen voor het nationale zorgstelsel.

 

Tot nu toe was het medicijn toegestaan, maar moest het intraveneus worden toegediend.

 

Het gebruik van atezolizumab als injectie werd in januari goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

 

Alba Silveiro, verpleegkundige voor klinische studies aan het Vall D'Hebron Instituut voor Oncologie in Barcelona, ​​zei: "Patiënten hebben het gevoel dat ze minder ziek zijn doordat ze minder tijd in het ziekenhuis doorbrengen en de bereiding van het medicijn is gemakkelijker en eenvoudiger omdat er geen steriele omgeving nodig is."

 

Daarmee is het gemiddelde van zes uur dat een persoon in het ziekenhuis doorbrengt via de huidige intraveneuze route tussen aankomst, bloedonderzoek, het verkrijgen van de uitslagen, het voorbereiden van het materiaal, het toedienen van het infuus en het verblijf ter observatie, feitelijk gehalveerd.

 

Uit onderzoek is gebleken dat 79% van de patiënten de voorkeur geeft aan de injectie, omdat ze deze als minder invasief, pijnlijk en oncomfortabel ervaren, wat een positief effect heeft op hun kwaliteit van leven.

 

Negen van de tien professionals in de gezondheidszorg waren het erover eens dat de injectie eenvoudig toe te dienen is en drie van de vier zeiden dat het zorgteams tijd kan besparen.

 

Bovendien zorgt een injectie ervoor dat het medicijn duidelijker en nauwkeuriger kan worden toegediend, aldus Raquel Sanchez, apotheker verantwoordelijk voor de afdeling Ziekenhuisapotheek van het MD Anderson Centrum in Madrid.

 

“Er was enige terughoudendheid vanwege de angst om bepaalde hoeveelheden medicijn in de onderhuidse laag te brengen, maar met dit medicijn is aangetoond dat een grote hoeveelheid kan worden toegediend en dat een patiënt binnen zeven minuten zijn normale leven kan voortzetten”, aldus zij.

 

 

Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.