Sneller herstel na darmkankeroperatie met toevoeging van lokale pijnstilling.
Patiënten die in het ziekenhuis geopereerd worden voor darmkanker, hebben tijdens en na de operatie pijnstilling nodig. In veel gevallen wordt daarbij gebruik gemaakt van opiaten: zware pijnstillers. Prettig om de pijnklachten onder controle te krijgen, maar het gebruik daarvan vertraagt het herstel door bijwerkingen. Daarnaast zijn deze opiaten verslavend. Een alternatieve, lokale pijnbestrijder die via een pomp rond de operatiewond wordt toegediend, moet dat herstel bespoedigen. “Hiermee gaan patiënten zich echt eerder beter voelen”, verwacht onderzoeker Sofie Glazemakers
Het onderzoek dat Glazemakers uitvoert, en dat gedeeltelijk wordt gefinancierd door het Catharina Onderzoeksfonds en het Heracleum Hulpfonds, richt zich op patiënten met darmkanker die met behulp van een kijkoperatie geopereerd worden. Aan het einde van de operatie wordt er een dun slangetje, een katheter, achtergelaten op de plek van de operatiewond. Met een medicijnpomp wordt er vervolgens de drie dagen na de ingreep lokale pijnstilling toegediend. “We verwachten dat patiënten hierdoor minder zware pijnstillers nodig heb en sneller mobiel zijn én zich beter voelen”, zegt Glazemakers.
“Het gaat ons er vooral om hoe patiënten zich voelen. Hebben ze sneller weer eetlust, zijn ze minder suf, komt de stoelgang sneller op gang? Dat zijn allemaal belangrijke kenmerken van herstel na een darmoperatie. Hoe eerder je weer mobiel bent, hoe sneller dat hele proces verloopt. Bij het gebruik van zwaardere pijnstillers duurt dat meestal langer.”
Hoe eerder je weer mobiel bent, hoe sneller dat herstel verloopt. Bij het gebruik van zwaardere pijnstillers duurt dat meestal langer.
ERAS-protocol:
Het onderzoek maakt deel uit van het verbeteren van het ERAS-protocol: een programma dat gericht is op beter en sneller herstel van patiënten na een operatie. In de afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar factoren die daar invloed op hebben, zowel voor, tijdens als na de operatie.
“Daaruit blijkt dat het gebruik van sommige pijnstilling, zoals opiaten of morfine-achtige pijnstilling, een negatief effect heeft. Dat komt deels door de bijwerkingen zoals misselijkheid, sufheid en vertraagde stoelgang. Wij verwachten nu dat een behandeling met deze lokale pijnstilling een verbetering zal zijn voor patiënten.”
In totaal wordt het onderzoek uitgevoerd bij 192 proefpersonen, van wie de helft een pomp met placebo krijgt. “De pompen hebben namelijk de mogelijkheid om de pijnstilling zelf op te voeren. Door bij de helft van de deelnemers met een placebo te werken, kunnen we het psychologische effect van het opvoeren van pijnstilling eruit filteren.”
De eerste patiënten zijn inmiddels gestart met het onderzoek. Glazemakers verwacht de eerste resultaten over twee jaar.
Bron: www.catharinaziekenhuis.nl