Smart Device moet kinderen helpen met impulsen na hersentumor.

05-07-2024 16:22

 

 

Auteur: Sam van Smarthealth

 

 

Smart device moet kinderen helpen met impulsen na hersentumor - Smarthealth

 

 

 

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) werkt aan een smart device om kinderen en jongeren te helpen met het reguleren van impulsen om te eten, drinken of slapen na een hersentumor. Het onderzoek wordt gedaan samen met het Prinses Máxima Centrum, het bedrijf Corsano Health en stichting Fight Cancer.

 

Kinderen en jongeren met een hersentumor in de hypothalamus hebben een uitstekende kans om de ziekte te overleven. Maar zij kennen één groot probleem: na de behandeling werkt hun hypothalamus niet goed meer. En juist dit stukje van de hersenen is heel belangrijk voor het regelen van allerlei basale dingen, zoals honger, stemming en lichaamstemperatuur.

 

 

Overgewicht:

Door ontregeling kan ernstig overgewicht ontstaan of chronische vermoeidheid, hoofdpijn en somberheid. In de praktijk betekent het dat kinderen en jongvolwassenen zelf moeten leren hun impulsen onder controle te houden. En dat kan een grote uitdaging zijn, helemaal op zo’n jonge leeftijd.

 

 

Slimme horloges en armbanden:

Omdat een heel nieuw apparaat ontwikkelen te kostbaar is, wordt gekeken naar bestaande wearables. Het bedrijf Corsano Health is al ver met het ontwikkelen van slimme horloges en armbanden, en is om die reden aangesloten bij het onderzoeksteam.

 

 

Natriumgehalte:

Promovendus Yu Zhang werkt sinds eind 2023 mee aan dit onderzoeksproject. Uit zijn literatuurstudie werd meteen duidelijk dat het natriumgehalte in het bloed een kritieke factor is, die continu moet worden gecontroleerd om iemands vochtbalans in de gaten te houden. Daarom is het natriumgehalte de eerste belangrijke parameter die hij in het smart device wil opnemen.

 

 

Minimaal invasief:

Zhang wil zich verder focussen op niet-invasieve of minimaal invasieve methoden. Juist omdat de kinderen die kanker hebben gehad vaak al veel pijnlijke ingrepen hebben doorgemaakt. “Ik ben geïnspireerd door de apparaten (poorten) voor continue glucosemeting (CGM). Dat zijn kleine apparaatjes die op de arm of buik van diabetespatiënten kunnen worden aangebracht om hun glucosewaarden te controleren.”

 

 

Fight Cancer:

Dit TU/e-project is door KWF geselecteerd als een van de zeven projecten die financiering ontvangen uit de Fight Cancer campagne. Wanneer we de resultaten van het onderzoek kunnen verwachten is nog niet bekend.

 

 

 

 

Bron: www.smarthealth.live