Sla de colonoscopie over, doe een bloedtest? Waarom nieuwe Shield een alternatief zou kunnen zijn.
Auteur: Nicole Villalpando Austin Amerikaanse staatsman.
Volgens de American Cancer Society is een coloscopie de gouden standaard voor het opsporen van darmkanker. Toch zijn er in de VS jaarlijks ongeveer 50 miljoen mensen die in aanmerking komen voor een coloscopie, maar die deze niet laten uitvoeren.
Misschien hebben ze horrorverhalen gehoord over de dag van voorbereiding om de darmen schoon te maken ter voorbereiding op de colonoscoop om in de dikke darm te kijken. Misschien denken ze dat ze geen tijd hebben om een dag vrij te nemen van hun werk voor de screening, waarvoor anesthesie nodig is. Of ze zijn bang voor een medische procedure, of het risico van anesthesie maakt een colonoscopie niet de juiste keuze voor hen.
Soms stellen ze het gewoon uit, zegt Dr. Antoine Pham, internist bij Thrive Medical. Hij is begonnen met het voorschrijven van een nieuw soort screening — de Shield-bloedtest — voor zijn patiënten die aarzelen om een coloscopie te ondergaan.
Met de Shield-bloedtest van Guardant wordt gezocht naar veranderingen in het bloed en naar DNA van darmkanker om darmkanker op te sporen.
Geleverd door Guardant.
Al tien jaar hebben we ontlastingsverzamelsets zoals Cologuard. In oktober keurde de FDA Shield van Guardant goed, dat zoekt naar verschillen in het bloed, waaronder kanker-DNA dat kan wijzen op colorectale kanker. Shield wordt nu gedekt door Medicare, maar nog niet door particuliere verzekeringsmaatschappijen.
"Dit is niet om de colonoscopie te vervangen," zei Pham. Colonoscopie is de meest effectieve methode om kanker te vinden, en het stelt artsen ook in staat om precancereuze poliepen te zien en ze tegelijkertijd te verwijderen.
Volgens de American Cancer Society is darmkanker de derde belangrijkste doodsoorzaak door kanker bij mannen in de Verenigde Staten en de vierde belangrijkste doodsoorzaak door kanker bij vrouwen. Vaak zijn de symptomen pas in een later stadium duidelijk, en daarom is het zo belangrijk om je te laten screenen, aldus Pham.
Ook al willen zijn patiënten geen coloscopie ondergaan, met de Shield-test "kunnen we tenminste een aantal patiënten vinden die een screening nodig hebben."
De gevoeligheid van de Shield-test is vergelijkbaar met de Cologuard-test, maar het voordeel van de Shield is dat een arts de kit aan patiënten kan geven en dat ze deze mee kunnen nemen naar het lab waar ze hun andere jaarlijkse bloedtesten laten doen. Het lab kan het bloed afnemen en de Shield-bloedbuisjes naar Guardant sturen, terwijl de andere bloedbuisjes die het lokale lab gebruikt, bewaard blijven.
Een ander voordeel, aldus Pham, is dat sommige mensen niet met hun eigen ontlasting in aanraking willen komen, noch tijdens de voorbereiding op een coloscopie, noch tijdens de ontlastingsonderzoeken.
Voor wie is een bloed- of ontlastingsonderzoek niet geschikt?
Shield en Cologuard zijn niet voor iedereen geschikt , waaronder:
- Als u zelf of in uw familie poliepen hebt, is een coloscopie nodig.
- Als u een familielid heeft die darmkanker heeft gehad, is een coloscopie bij u noodzakelijk.
- Als u de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa heeft, is een coloscopie nodig.
Mensen die geen van deze risicofactoren hebben, kunnen vanaf 45-jarige leeftijd elke twee jaar een Shield-test laten doen.
Als hun test positief is, moeten ze een colonoscopie ondergaan. De test heeft een vals-positief percentage van ongeveer 10% en detecteert ongeveer 83% van de darmkankers.
Pham heeft patiënten gehad die de Shield-test hadden ondergaan en een positief resultaat hadden, maar bij de vervolgcoloscopie werd kanker vastgesteld.
Wanneer is een darmonderzoek nodig?
De US Preventive Services Task Force en het American College of Gastroenterology hebben in 2021 nieuwe richtlijnen uitgegeven om de aanbevolen leeftijd voor een eerste colonscreening te verlagen vanwege statistieken die laten zien dat gevallen bij jongere mensen toenemen. Het beveelt colonoscopie aan als de gouden standaard.
De richtlijnen voor eerste en vervolgcolonoscopieën zijn:
- Beginnend op 45-jarige leeftijd en daarna elke 10 jaar tot 75-jarige leeftijd voor mensen zonder bekende risicofactoren en zonder familiegeschiedenis van darmkanker of poliepen. Aanbevelingen variëren als er een poliep wordt gevonden tijdens die eerste coloscopie, maar verwacht regelmatige coloscopieën ten minste elke vijf jaar als er een wordt gevonden.
- Vanaf 40 jaar voor mensen met risicofactoren zoals een familiegeschiedenis van kanker of poliepen, of een persoonlijke diagnose van inflammatoire darmziekte, en daarna ten minste elke vijf jaar.
- Als een familielid vóór het 50e levensjaar darmkanker heeft gehad, begin dan 10 jaar vóór de leeftijd waarop de diagnose is gesteld (dus op 33-jarige leeftijd als de diagnose op 43-jarige leeftijd is gesteld) en daarna elke vijf jaar.
- Als u symptomen heeft, kunt u dat altijd doen.
- Overleg tussen 76 en 85 jaar met uw arts over uw persoonlijke risicofactoren.
- Na 85 jaar wordt een regelmatige coloscopie afgeraden.
Wat zijn de waarschuwingssignalen van darmkanker?
Bij de meeste mensen treden de symptomen pas op als de darmkanker al in een vergevorderd stadium is en de kanker zich heeft verspreid.
Het moment waarop iemand de diagnose krijgt, heeft een sterke link met overlevingspercentages. De overlevingspercentages na vijf jaar zijn goed als de kanker gelokaliseerd blijft (vroege stadia): 91% voor darmkanker en 90% voor endeldarmkanker. Als het regionaal is, dalen de percentages tot 72% en 73%, en als er meer kanker wordt gevonden op een verre locatie (latere stadia), zijn die percentages 14% en 17%, volgens de American Cancer Society.
Symptomen zijn onder meer:
- Tekenen van bloed in de ontlasting, die helderrood tot zwart kan zijn, afhankelijk van waar de kanker zich bevindt
- Anemie
- Veranderingen in de consistentie van de ontlasting of stoelganggewoonten
- Meer smalle ontlasting
- Buikpijn
- Gewichtsverlies
- Opgeblazen gevoel